Jól van az inkubátorban hagyott baba

2024. 02. 12., 19:49
Péntek hajnalban találtak rá, innen kapta a vezetéknevét, míg a keresztnevét a portás adta annak az újszülöttnek, akit a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház babamentő inkubátorába tettek. A kislány így Péntek Zita lett, egészséges, de jelenleg még fénykezelést kap a sárgasága miatt. Az anyának hat hétig van ideje meggondolnia magát, ha mégis fel akarja nevelni. A kórházban 2018 óta van inkubátor, de most először találtak benne csecsemőt.

Szaporán veszi a levegőt, cumival a szájában, letakart szemekkel pihen az újszülött, aki körülbelül 39 hetesen született.  Sárgaság miatt most egy kis ideig fénykezelést kap, de teljesen egészséges. Február 9-én éjjel szólalt meg a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházban a riasztórendszer, jelezte, hogy valaki újszülöttet tett a babamentő inkubátorba. A portás nagyon meghatódott, telefonált az újszülött osztálynak és értesítette az ügyeletes orvost. A nővérek azonnal elkezdték a pici ellátását és már el is nevezték.

A kislány a nevét különleges módon kapta. A portásunk rendkívül meg volt hatódva, amikor az újszülöttes nővéreknek átadta. És amikor baba első ellátása megtörtént, akkor a lányok kitalálták, hogy a portás adjon neki nevet, ekkor letelefonáltak, hogy akkor mondjon egy keresztnevet. És mivel az ő gyermeke fiú lett, de a születésekor volt egy lánynevük is, a Zita, ezért ez volt az első név, ami eszébe jutott, így lett Péntek Zita
— idézte fel a névadás történetét dr. Szepesvári Szabolcs, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház főigazgatója.

A kiskunhalasi intézményben 2018 júliusa óta van babamentő inkubátor, de ez volt az első alkalom, hogy újszülöttet helyeztek el benne.

Bármikor bárki kerülhet olyan élethelyzetbe, hogy nem tudja vállalni a gyermeke felnevelését. Meg kell adni a lehetőséget minden édesanyának, hogy ne ártson a gyermekének.
—  fogalmazott dr. Szepesvári Szabolcs.

Zita sorsa még bizonytalan, ugyanis a következő 6 hétben még a kórházban marad a pici, eddig van ideje meggondolnia magát az édesanyának és hazavinnie gyermekét. Ha nem jelentkezik, akkor gyámhivatalhoz kerül, ők intézik majd az örökbefogadását. Az édesanya ellen nem indul rendőrségi eljárás, ugyanis úgy hagyta az inkubátorban a csöppséget, hogy az életét nem veszélyeztette. Zita 46 centi és 2600 gramm.

Kapcsolódó cikk