Júniusi hőmérséklet volt hétfő hajnalban

2024. 04. 01., 12:04
Június elejét idézte a hőmérséklet hétfő hajnalban - írta a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán.

Azt írták: "egészen elképesztő" minimum-hőmérsékletek születtek április első óráiban, Jászszentlászlón nem volt hűvösebb 17,4 Celsius-foknál, és "a leghidegebb zugban", Zabarban is több fokkal enyhébb volt a reggel az ilyenkor szokásosnál. A bejegyzéshez készített térkép szerint ott 7,3 fokot mértek hétfő hajnalban.

A mért minimum-hőmérsékletek hétfői országos átlaga 13,3 fok volt, ez gyakorlatilag egy június eleji átlagértéknek felel meg - írták.

A bejegyzéshez készített infografika szerint 1991-2020 között április 1-jén a napi átlagos minimum-hőmérséklet 2,89 Celsius-fok körül alakult.

Széllel érkezik a lehűlés

Ma estig északnyugaton, nyugaton időnként kisebb területen egy-egy 70 km/h körüli vagy afeletti széllökés déli irányból előfordulhat. Estétől északnyugat felől egy hidegfront érkezik, amelynek átvonulásával késő estig, éjfélig a Dunántúlon, a hajnali, reggeli órákig a Dunától keletre nagyobb területen átmenetileg viharossá (60-80 km/h) fokozódik az északnyugati szél. Egyes területeken elsősorban a Dunántúl északkeleti harmadában, illetve az ország déli felében egy-egy 80-90 km/h-s széllökésre is van esély a front mentén. A Dunántúl északkeleti harmadában illetve főváros térségében tartósabban fordulhatnak elő viharos (65-75 km/h) lökések kedd reggelig. Az ország északkeleti harmadában kedd reggeltől, délig számíthatunk tartósabban több alkalommal viharos (60-80 km/h, keleti határ közelében egy-egy ~80-85 km/h) lökésekre nyugati irányból. Kedd reggelig a front környezetében zivatar kialakulásának valószínűsége alacsony.

Csapadék:

Kedd reggelig a Dunántúl nyugati harmadában, illetve a délnyugati területeken 20 mm körüli, vagy lokálisan afeletti csapadék hullhat.

Zivatar:

Kedd déltől estig az ország délnyugati felében a kb. Győr-Szeged vonaltól nyugatra, ezen belül kiemelten a Dél-Dunántúlon és nyugaton szórványosan számíthatunk zivatarok előfordulására. Zivatarok környezetében viharos szél (60-75 km/h) és néhol kis méretű jég (1 cm alatti átmérő) valószínű, intenzív záporok környezetében jégdara előfordulhat. Délután, kora este az említett területen kívül kisebb valószínűséggel és kisebb területen északkeleten van még némi esély zivatarra.