Kalán Viktória kiállítása a Katona József  Könyvtárban

2024. 05. 29., 16:38
Tegnap délután Para-Humans címmel nyílt kiállítása Kalán Viktória festőművésznek a Katona József Könyvtár nagytermében. A tárlatot Füzi László, a Forrás folyóirat főszerkesztője nyitotta meg.

Kalán Viktória pályája Kecskemétről indult. A Református Gimnáziumban érettségizett. A pálya felé vezető első lépéseket a Kecskeméti Képzőművészeti Szabadiskolában, Bruncsák András festőosztályának növendékeként tette meg. A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán szerzett festőművész diplomát. 2016 óta kiállító művész.

A Para-Humans című jelenlegi kiállítás egy sorozat képeit mutatja be. Kalán Viktóriát már régebb óta foglalkoztatja a klímaszorongás, a bolygó energiaforrásainak felélése. A jövőnkért való aggodalom fogalmazódik meg sajátos, ember testű, állatfejű lényein, akiket "áll-embereknek" nevez.

Nem nehéz megérteni, hogy az említett szorongástól a bennünk lakozó állati én szenved a leginkább. Kalán Viktória eleven, homogén színfelületein, leegyszerűsített térábrázolásaiban egyfajta gyermeki naivitás tükröződik, a nyilvánvaló társadalomkritikai attitűd mellett. Képei összetéveszthetetlenül originálisak, és kétséget kizáróan aktuális mondandót hordoznak.

A Para-Humans című tárlatot június 8-ig látogathatják a nagyteremben, az intézmény nyitvatartási idejében. A kiállításról bővebben szólunk a KTV jövő heti Múzsa magazinjában.