Kecskeméten nincs rossz gyerek címmel tartottak szakmai napot

2022. 11. 25., 14:58
A gyermek nem azért rossz, mert rossz akar lenni – ez volt a vezérfonala a Kecskeméten nincs rossz gyerek című szakmai napnak, melyet pénteken tartottak a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat Olimpia utcai központjában. A Pressley Ridge Magyarország Alapítvány konferenciáján egy olyan módszertannal ismerkedhettek a szakemberek, amely a súlyos magatartás-, érzelmi és beilleszkedési zavarokkal küzdő fiatalokat segíti.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 16 képet tartalmaz

Kezelhetetlen gyerek nincs, csak meg nem értett – ez a hitvallása a Pressley Ridge Magyarország Alapítványnak, mely a súlyos magatartási, érzelmi zavarokkal küzdő fiatalokat és családjaikat támogatja egy speciális módszertan segítségével. Ma szakmai napot tartottak a módszertannal kapcsolatban. Engert Jakabné alpolgármester köszöntőjében ismertette: Kecskemét város vezetése törekszik arra, hogy biztosítsa a társadalmi felzárkózást segítő képzések megvalósulását.

Gruber Andrea, a Pressley Ridge Magyarország Alapítvány igazgatója elmondta: a viselkedészavarok 90 százaléka a korai gyerekkorban elszenvedett traumáknak a lenyomata.

"Ahhoz, hogy ezeket a viselkedészavarokat jól tudjuk kezelni, oda kell visszamennünk, ahol a trauma történt a gyerekkel, abba az életkorba, amelyben érte ez a negatív hatás, és onnan kell felépíteni a terápiáját, mert akkor tudja az agya újraépíteni azokat az idegpályákat, amik a korai időszakban elmaradtak" - magyarázta Gruber Andrea.

Az alapítvány célja a súlyos magatartási, beilleszkedési és érzelmi nehézségekkel küzdő fiatalok sikeres életvezetési esélyeinek növelése a velük és családjaikkal foglalkozó szakemberek módszertani kultúrájának szélesítésével.

"Van több képzésünk, ahol bemutatjuk a szemléletet, valamint módszereket, technikákat is tanítunk. Amikor ezeket a képzéseket elvégezték, akkor mentoráljuk a kollégákat, megnézzük, hogy tartják az óráikat, hogy kezelnek egy-egy helyzetet, és beszélgetünk, feldolgozzuk a felmerült kérdéseket" - mondta Gruber Andrea.

Kecskeméten több intézmény működik már eszerint a trauma-tudatos elv szerint, a város ebben élen jár. A konferencián bemutatkoztak a Pressley Ridge Magyarország Alapítvánnyal együttműködő intézmények, a szakembereik átadták tapasztalataikat, és beszámoltak eddigi eredményeikről.