Két utasa is megsérült a balesetet okozó buszsofőrnek

KÖZLEMÉNY
2023. 11. 07., 08:25
A Kecskeméti Járási Ügyészség közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt vádat emelt egy buszsofőrrel szemben, aki egy útkereszteződésben nem adott elsőbbséget egy személygépkocsinak, ezért a két jármű összeütközött. A balesetben a busz két utasa is megsérült.

A vádirat szerint a buszsofőrként dolgozó férfi – az ügy vádlottja – 2022. november 23. napján a délelőtti órákban Homokmégy felől Kalocsa irányába vezetett egy menetrendi autóbuszjáratot. Egy Homokmégy közelében lévő útkereszteződésben a kihelyezett „Elsőbbségadás kötelező” közúti jelzőtáblánál a férfi a busszal megállt, azonban ezt követően úgy kezdett balra kanyarodni, hogy nem adott elsőbbséget a balról – Kalocsa felől – érkező személygépkocsinak, emiatt a két jármű összeütközött.

Az ütközés következtében az autóbuszon utazó két személy is elesett, az egyik utas súlyos-, a másik pedig könnyű sérüléseket szenvedett.

A baleset azért következett be, mert a férfi megszegte azon KRESZ előírást, amely szerint, ha az útkereszteződés előtt „Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla van, akkor az útkereszteződésben elsőbbséget kell az olyan jármű részére, amely a keresztező útról érkezik.

Az ügyészség a férfit közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja és ezért vele szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozza.

A vádlott bűnösségéről a Kalocsai Járásbíróság fog dönteni.

(A rendőrség által a helyszíni szemle során készített képeken a balesetben érintett személyautóban és autóbuszban keletkezett sérülések láthatók.)

Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség