Kiegyenesítette a kanyart és fának csapódott az ittas sofőr

KÖZLEMÉNY
2024. 04. 03., 08:21
A Kecskeméti Járási Ügyészség maradandó fogyatékosságot eredményező ittas járművezetés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki éjjel ittasan nem tudott bevenni egy kanyart és előbb az árokba hajtott, majd egy fának csapódott. A biztonsági övet nem használó utasa maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett.

A vád szerint a fülöpszállási férfi – az ügy vádlottja – néhány hónappal azután, hogy őt a bíróság ittas járművezetés miatt jogerősen elítélte, 2022. október 3-án éjjel ittasan ismét autóba ült és az 53. számú főúton borult időjárási és korlátozott látási viszonyok mellett közlekedett gépkocsijával, amelyben utas is volt.  Vérében 1,9-2,0 ezrelék véralkohol volt. Haladása során ittassága miatt nem tudott bevenni egy balra ívelő kanyart és előbb letért a jobb árokba, majd egy fának ütközött.

A baleset következtében a biztonsági övet nem használó jobb első utasa maradandó fogyatékossággal járó többszörös csonttörést és sorozat bordatörést szenvedett. A vádlott könnyebben sérült.

A baleset azért következett be, mert a sofőr megszegte azt a KRESZ szabályt, amely szerint az vezethet járművet, akinek nincs a szervezetében szeszes ital fogyasztásából származó alkohol, valamint járművel az útviszonyoknak megfelelően kell közlekedni.

Az ügyészség a férfit maradandó fogyatékosságot eredményező ittas járművezetés bűntettével vádolja és ezért vele szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozza. Ügyében a Kiskunhalasi Járásbíróság fog dönteni.

(A fotókon a baleset helyszíne és a vádlott balesetben megrongálódott járműve látható.)

Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség