Kisebb az igény a belvárosi ovikra – átszervezik az ellátást

2023. 02. 14., 14:44
A Csongrádi utcai óvoda épületének rossz állapota valamint a beíratott gyermekek csökkenő száma miatt megszűnik az óvodai ellátás a Csongrádi utcában, és a Mátis Kálmán utcai óvodaépületben kapnak helyet a gyerekek és a pedagógusok. A Szent Miklós utcai óvoda magánóvodaként üzemelhet tovább. Mindkét érintett épületet fel kellene újítani, ám ezekre nincs uniós pályázati forrás, ráadásul a belvárosi óvodákba egyre kevesebb a jelentkező. Az óvodai csoportok számának bővítése – az igényeknek megfelelően – a külsőbb városrészekre koncentrálódik.

Kecskeméten az utóbbi években jelentősen bővült az óvodai kínálat. Egyrészt megjelentek egyházi, illetve magánkézben lévő intézmények, másrészt a fejlesztések és intézményi bővítések azokra a városrészekre koncentrálódtak, amelyben az otthonteremtési támogatás miatt sokan telepedtek le és alapítottak családot.

Ezzel párhuzamosan egyes intézményekben, legfőképpen a Ferenczy Ida Óvodában, illetve a hozzátartozó óvodaegységekben jelentősen csökkent a beíratott gyermekek száma és ennek következményeként a csoportok száma is.

Ráadásul az óvoda két egységének otthont adó Csongrádi utcai óvoda, illetve a Szent Miklós utcai óvoda műszaki állapota is igen rossz. Mindkét épület felújításra szorulna, ám uniós pályázati források e célra nem állnak rendelkezésre.

Mindezek együtt indokolják azt az átszervezést, amelyet ma(kedd) tárgyalt a Városstratégiai és Pénzügyi Bizottság. Az előterjesztés szerint a Csongrádi utcai ovisokat és nevelőiket a Mátis Kálmán utcai óvoda tudja fogadni, a Szent Miklós utcai óvoda épületében pedig  egy Montessori módszer alapján működő magánóvoda nyílik, ahova a gyerekeket illetve a dolgozókat ők is átvennék, de akár a Juhar utcai intézményben is van számukra hely. A Montessori-módszer egyébként elsősorban a gyermekek tiszteletén és megismerésén alapszik, és elsődlegesen angol nyelven végzik majd az oktató-nevelő munkát.

Engert Jakabné alpolgármester, a napirend előterjesztője a bizottsági ülésen többek között azt mondta, hogy az átszervezést az épületek műszaki állapota indokolta, de hangsúlyozta azt is, hogy az érintett Ferenczy Ida Óvodában összesen 179 üres hely van, a csoportok pedig együtt maradhatnak.

Az előterjesztés kapcsán Kopping Rita baloldali képviselő az ülésen azt mondta, hogy szülők keresték meg, akik érzelmileg is kötődnek a Szent Miklós utcai óvodához. Ezt erősítette meg Leviczky Cirill bizottsági elnök is, aki mint mondta, maga is oda járt, de megérti azt, hogy átszervezésre van szükség, és olyan városrészekben kell fejleszteni az óvodai ellátást, mint például Kadafalva, ahol évente 20 gyermeket kell elutasítani helyhiány miatt.

A Városstratégiai és Pénzügyi Bizottság mai ülésén elhangzott, hogy mindkét intézményegység esetében zajlanak a szükséges egyeztetések, a csoportok együtt maradására lehetőség van.

Az óvodai ellátás átszervezéséről szóló előterjesztést négy igen és két tartózkodás mellett ellenszavazat nélkül javasolta a csütörtöki közgyűlésnek elfogadásra a Városstratégiai és Pénzügyi Bizottság.