Kormányinfó: Magyarország kifizeti a jövő évi Erasmus-ösztöndíjakat

2023. 01. 12., 10:30
Az idei év első kormányülésének döntéseiről számolt be a ma (csütörtök) délelőtti Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője. Az egyik ezek közül, hogy az Erasmus-ügy kapcsán Magyarország kifizeti a jövő évi Erasmus-ösztöndíjakat, amennyiben az Európai Unió álláspontja nem változik.

Az Unió legújabb, Magyarországot érzékenyen érintő döntéséről is tárgyalt szerdai ülésén a kormány. Az egyetemeket fenntartó alapítványok összetételét aggályosnak tartó és ennek kapcsán az Erasmus+ támogatásokat megvonó bizottsági döntésről a kancelláriaminiszter azt mondta, hogy az „elfogadhatatlan és tűrhetetlen”.

Gulyás Gergely bejelentette azt is, hogy a kormány - megegyezés híján - átvállalja az Erasmus-költségeket. A tárcavezető hozzátette: ha nem sikerül békésen rendezni az ügyet, akkor Magyarország pert fog indítani a tanácsi határozattal szemben az Európai Bíróságnál.

A kormány tegnap (szerda) áttekintette a módosított 2023-as költségvetést is, amelyet jövő héten az Országgyűlés elé fog terjeszteni, így februárban megkezdődhet a tárgyalása, majd ezt követően a Ház márciusban fogadhatja el.

A költségvetés-módosítás fókusza elsősorban a rezsivédelmen van. A legfontosabb, hogy az ország elkerülje a recessziót. Ha ez sikerül, akkor az átlagfogyasztás erejéig fenn tudjuk tartani a rezsicsökkentett árakat - mondta Gulyás Gergely.