Kórusünnep kecskemétiekkel a fővárosban

2023. 06. 04., 13:58
„Hisszük, hogy az éneklés boldoggá tesz és közösséget kovácsol” – e nemes gondolat jegyében tartották meg szombat este Budapesten, a Palotanegyedben a Kórusok Éjszakáját. Az immár 11. alkalommal szervezett amatőr kórusfesztiválon szép közönségsikert aratva a Kecskeméti Cantus Nobilis Kórus is részt vett.
Fotó: Varga Géza
A galéria 22 képet tartalmaz

A szombat esti órákban ismét énekhang töltötte meg a fővárosi Palotanegyed izgalmas tereit: a Vörösmarty Mihály Gimnázium és a Szent Anna Kollégium belső udvarában, a Gesztenyés kertben, a Nemzeti Múzeum lépcsőin, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kertjében, a Krisztus Király Plébánia Kápolnájában, valamint két polgárház, a Lőrinc pap tér 3. és a Krúdy utca 11. hangulatos udvarában fiatalok vagy épp örökifjak alkotta kórusok léptek föl. Az est folyamán a 8 színpadi helyszínen különböző műfaji kategóriákban (népzene, hagyományos, könnyű és régi zene) 27 zenei formáció adott minikoncertet.

A közel hétórás „koncertfolyam” 16 órakor a Nemzeti Múzeum kertjében kezdődött, az úgynevezett Éneklő Kertben ismerkedhettek meg a fellépőkkel az érdeklődők. Ezt követően a már említett helyszíneken – negyvenperces váltással – 20-25 perc időtartamú koncerteket adtak a kórusok, a rövid szünetekben a közönségnek lehetősége nyílt helyszínt váltani. Az est 22 órakor a Pollack Mihály téren közös énekléssel zárult.

A budapesti kulturális élet pezsgő rendezvényén – az elmúlt évhez hasonlóan – a Kecskeméti Cantus Nobilis Kórus is részt vett. A hírös város több mint hat évtizedes múltra visszatekintő együttese élén többszöri karnagyváltás után 2022 szeptembere óta Yuto Yamaguchi áll. A japán karvezető fiatalos lendülettel kezdte az énekkar újraformálását. Karácsonykor családias hangulatú házi koncertet adtak, majd néhány nappal ezelőtt, a pünkösd ünnepét megelőző pénteken már önálló hangversenyt szerveztek a Szent Miklós-templomban. A Kórusok Éjszakáján két minikoncerten is bemutatkoztak, s bár nem teljes létszámban énekeltek, szép sikert arattak: többek között egy japán népdalfeldolgozás megszólaltatásáért kaptak hosszas tapsot a zeneszeretőktől.

A kórusfesztivál többi résztvevőjét, köztük a kecskeméti kötődésű, 2019 óta a Kodály Intézetben tanító Fűri Anna vezette százhalombattai Chorus Matricanus Nőikart is rendre ünnepelte a közönség. A Csíkszerda Egyesület önkéntesei és a Csíkszerda kóruscsalád tagjai által szervezett Kórusok Éjszakája idén is bizonyította: „Énekelni bárhol és bármikor jó.”

Varga Géza