Koszorúzás Csengődön dr. Váry Albert egykori budapesti királyi főügyész halálának 70. évfordulóján

KÖZLEMÉNY
2023. 10. 10., 09:21
Dr. Váry Albert egykori koronaügyész helyettes halálának 70. évfordulóján hivatali utódja, dr. Ibolya Tibor legfőbb ügyész helyettes a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség munkatársaival csendes koszorúzás keretében tisztelgett dr. Váry Albert élete és munkássága előtt.
Főhajtás dr. Váry Albert sírjánál Csengődön

Az ügyészi szervezet az idén emlékezik meg dr. Váry Albert egykori budapesti királyi főügyész, koronaügyész helyettes halálának 70. évfordulójáról.

A több évtizeden át ügyészként tevékenykedő dr. Váry Albert a XX. század elején, olyan korban lett jogász, amikor Magyarország a jogalkotásban, az igazságügyi szervezet kialakításában és működésében Európa élmezőnyébe tartozott.

A Bács-Kiskun vármegyei Csengődöt mindvégig otthonának tekintő ügyész pályáját alügyészként Nagyváradon kezdte, Budapesten folytatta királyi ügyészként, budapesti királyi főügyészként, koronaügyész helyettesként. Hosszú pályafutása során ezután az Igazságügyi Minisztériumban tevékenykedett, három ciklust országgyűlési képviselőként töltött.

Tevékenységét a jog tisztelete, követése és a humánum hatotta át. Ügyészként az esküdtbíráskodás hatálya alá tartozó, legsúlyosabb bűnügyekben és a sajtó büntetőjog területén dolgozott. Hitvallása szerint az ügyész hivatása „kemény és magasztos” kötelesség. Eszerint járt el a proletárdiktatúra alatti vörösterror elkövetőivel szemben, tiszteletben tartva a fogvatartottak jogszabályok szerinti jogait. 

A történelem viharai az 50-es évek elején Csengődre száműzték, ott hunyt el és ott nyugszik a családi sírboltban.

Halálának 70. évfordulóján hivatali utódja, dr. Ibolya Tibor legfőbb ügyész helyettes a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség munkatársaival csendes koszorúzás keretében tisztelgett dr. Váry Albert élete és munkássága előtt.

Kecskemét, 2023. október 10.

Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség