Közel 3 milliárdos fejlesztést adtak át a Szentkirályinál

2023. 06. 02., 15:13
Jelentősen bővíti gyártókapacitását az idén 30 éves Szentkirályi, annak az új üzemcsarnoknak köszönhetően, amelyet ma adott át Alessandro Pasquale és Balogh Levente a kormány képviselőivel közösen. A fenntarthatósági célok, a körforgásos gazdaság megvalósítása jegyében felépült gyáregységben kapott helyett az új, ultramodern gyártósor. A 2,8 milliárd forintos beruházás révén nemcsak az ásványvíz-palackozás kapacitása nő, hanem lehetővé válik a Pepsi termékek palackozásának a közeljövőben tervezett visszahozatala is Magyarországra.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 42 képet tartalmaz

Meghatározó mérföldkőhöz ért az idén 30 éves Szentkirályi 2022-ben indított, ötéves fejlesztési programja, amelynek egyik kiemelt célja a körforgásos gazdaságra történő átállás. A beruházás első ütemében a vállalat szentkirályi telephelyén megépült gyártócsarnokban kapott helyet az új, nagy teljesítményű PET-palackozó gyártósor. A beruházásnak köszönhetően a cégcsoport legmodernebb gyártóbázisa jön létre Magyarországon. Az itt telepített palackozó technológia készen áll a 2024-ben bevezetésre kerülő betétdíjas rendszerből visszaforgatott PET alapanyag befogadására, ezzel támogatva az iparág körforgásos működését.

A 2,8 milliárd forintos összértékű beruházás gazdaságélénkítő hatása mellett új munkahelyeket is teremt a térségben élők számára. Emellett a bővítés hosszú távra biztosítja a társaság ásványvíz palackozó kapacitásigényeit és lehetővé teszi a Pepsi termékek palackozásának fokozatos visszahozatalát Magyarországra. Jelenleg ezek nagyobb távolságról érkező import termékek, így az egy-két éven belül induló helyi Pepsi-gyártás lehetővé teszi majd a környezeti lábnyom további csökkentését is.

A minőségi termékek elkötelezett gyártójaként, a Szentkirályi 2003 óta folyamatosan fejleszti és bővíti gyártókapacitását. A 2005-ös és 2007-es években új PET-palackozó gépsorokat üzemeltek be és 2010-ben új raktárbázis épült fel. 2012-ben egy nagy kapacitású előforma-gépet állítottak munkába, majd a vízkezelő technológia is megújult. A vállalat legutóbbi, a Pasquale családdal közös beruházása nyomán 2018-ban a jelenlegihez hasonlóan új üzemcsarnok épült, amelyben modern gyártósort és egyéb kiszolgáló berendezéseket helyeztek üzembe.

-Büszkeséggel tölt el azt látni, hogy a Balogh Levente barátommal 2015-ben indult együttműködésünknek köszönhetően, a Szentkirályi Magyarország nemcsak tartja piacvezető pozícióját, de innovációs programjának köszönhetően a fenntarthatósági szempontokat is az üzleti működésének középpontjába helyezte - mondta a mai, ünnepélyes átadón Alessandro Pasquale, a Szentkirályi Magyarország társ-tulajdonosa.

Balogh Levente, a Szentkirályi Magyarország elnöke és társtulajdonosa arról beszélt, mem is lehetne szebben ünnepelni a Szentkirályi ásványvíz 30. születésnapját, mint egy új beruházás átadásával. Kiemelter, örömmel látja, hogy a vállalat termékei iránt folyamatosan nő a kereslet, és a most átadott új gyártósornak köszönhetően hosszútávon is biztosított lesz az igények kielégítése. Az eddig elért sikerekből erőt merítve pedig a cég további bővítéseket készít elő, hogy megerősítse a Szentkirályit stratégiailag is fontos nemzeti vállalatként.

- Másfél éve aztért gyűltünk itt össze, hogy átadjuk a nagyberuházásunk első részét. Tudom, hogy brandet, mártát csak a világ legjobb technológiájával lehet gyártani. Válság volt, válság van és válság lesz. Amik pedig minden válságot túlélnek, azok a brandek, a márkák. Ahhoz, hogy ezt elérjük, jó minőséget kell gyártani, biztonságosan. Sportókóként belém verték azt, hogy a győzelemért a legjobbakkal kell versenyebe szállnom. Ehhez pedig tudtam, hogy olyan technológiára, olyan eszközökre van szükségem, amik lehetővé teszik, hogy felvegyem velük a versenyt, vagy akár le is tudjam őket győzni.

Azt gondolom, hogy a Szentkirályi ásványvíz sikerére minden magyar ember és az egész ország büszke lehet, örülök neki, hogy jó példát állítottam Magyarországnak és Európának. Hogy ebben a kis országban is lehet valami jót és maradandót alkotni - mondta Balogh Levente

-Az idén 30 éves Szentkirályi mára fogalommá vált. A ma átadott beruházázás hosszútávra biztosítja a társaság palackozókapacitás-igényét, ugyanakkor újabb bizonyíték arra, hogy a megyeszékhely és környezete több lábon áll, hiszen az autóipar mellett egyre több élelmiszeripari cég települ ide, és egyre több élelmiszeripari cég fejleszt. Több lábon állunk tehgát, ezzel is segítve hazánkat abban, hogy önálló, életképes, erős gazdasággal bíró ország legyünk - mondta Szeberényi Gyula Tamás, a térség országgyűlési képviselője. kiemelte, térségünk és az egész ország gazdasági stabilitása szempontjából történelmi ez a pillanat, a szentkirályi beruházás tovább erősíti a családok biztonságát.

A Magyar Kormány részéről az ünnepségen részt vett Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese, aki elmondta, a víz egyre inkább a legalapvetőbb természeti erőforrásnak tekinthető, amelyért fokozódó küzdelem várható a következő években, évtizedekben. A víznek az a formája, amely fenntartható módon újrateremthető fogyasztásra, egy olyan kincs, amit meg kell becsülni. Ennek a megbecsülésnek a jegyében adta a kormány azt a támogatást jelen beruházáshoz is, ahogyan a korábbiakhoz, és fogja adni a jövőben is a Szentkirályinak ezeket a támogatásokat.