Közel ötszáz facsemetét ültettek el ősszel az Erdőparkban a Zöld Küldetés tagjai és önkéntesei

2022. 12. 06., 17:47
A kecskeméti Zöld Küldetés Egyesület tagjai és önkéntesei december első szombatján is folytatták a munkát a Erdőparkban, befejezték a konténeres csemeték ültetését, így az elmúlt hetekben már közel ötszáz kis fa került földbe.

Még a tavaszi nagy ültetés előtt, a tervezéskor 15 kisebb zónára osztották az Erdőpark öt hektáros területét. A Zöld Küldetés Egyesület tagjai és önkénteseinyáron három zónát tudtak mulccsal letakarni, az őszi munkák során két zóna volt a cél.

Novemberben elkezdték a tavasszal elültetett kis fák tövénél falevéllel letakarni a talajt a fagy elleni védelem jegyében, emellett a gyomokat is kiszedték a facsemeték körül, és ahol kellett, konténeres kőris, hárs, nyír és vadkörte ültetésével pótolták az elvesztett csemetéket. December 3-án, szombaton tovább folytatták a munkát, így már közel ötszáz előnevelt fa került földbe a Fürdő mögötti Erdőparkban.

– December 10. szombatra tervezzük az év utolsó közösségi programját, amikor be tudjuk fejezni a megkezdett két zónában a mulcsolást, fapótlást, ellátjuk a szegélyeket hulladék fákkal és pótoljuk a cserje-hiányokat is a 10 millió Fa Alapítványtól kapott szabad gyökeres csemetékkel. A klímaváltozásnak köszönhetően az őszi ültetések jelentősen eltolódnak, mivel sok esetben még most sem hullott le a veremben lévő csemetéinkről a lomb, így még nem ültethetőek át. A tavaszi ültetések is jelentősen előrébb kerültek időben, sokkal korábban fakadnak a fák, mint azt az elmúlt évtizedekben megszokhattunk. Ezért minden fagymentes időszakot ki kell használnunk arra, hogy fákat ültessünk. Ami az utóbbi években látható volt, télen engedi az időjárás, hogy kerti munkákat végezzünk. Januárban folytatjuk a veremben lévő csemetékkel, ha az idő engedi –  mondta el Farkas Barta Kata, a Zöld Küldetés Egyesület elnöke.

Az őszi munkák során több alkalommal diákok is érkeztek segíteni a helyi középiskolákból, így például a Bányai, a Bolyai, a Katona és a Református gimnáziumból valamint a Kandó Szakgimnáziumból. Mindannyian a közösségi szolgálat kötelező ötven órájából teljesítettek néhányat az Erdőparkban, ugyanis a Zöld Küldetés Egyesület ezt tudja nekik igazolni.

- December 10-én szeretnék a munkálatok végén egy koccintással búcsúztatni az évet, köszönetet mondani önkénteseinknek és az elvégzett munkánkat megünnepelni. Sok szeretettel látunk és várunk mindenkit 9 órától, aki szeretne velünk közösen tenni az Erdőparkért, a zöldebb Kecskemétért, és az idén velünk tartott és részt vett bármelyik egyesületi munkánkon! - tette hozzá Farkas Barta Kata.

Az Erdőpark megközelítése: a Fürdő (Aqua Hotel) felőli parkoló végén van egy kapu, ott lehet bejönni. A két tó közötti úton kb. 100 méter után, a lejtőn lehaladva balra, az aszfaltos útra kell fordulni és ennek a végén van a bázisunk (a térképen bejelölt piros nyíl végénél). Autóval kint a parkolóban van lehetőség megállni, kerékpárral be lehet jönni a területre.

A Zöld Küldetés Egyesületről: 2019 augusztusában alakult meg Kecskeméten a 10 millió fa közösség Farkas Barta Kata és Dudvai Márta koordinálásával. Fél év aktív munka és közösség-fejlesztés után, 2020 februárjában létrejött a 10 millió Fa – Kecskemét Egyesület, mely idén márciusban Zöld Küldetés Egyesületre változtatta a nevét.

A lelkes önkéntesekből álló egyesület rövid fennállása alatt is már szép eredményeket ért el, rengeteg közterület és közintézmény zöldítését szervezték és valósították meg a hírös városban. A csapat legnagyobb projektje az Erdőpark: 35 ezer facsemetét ültettek el egy több mint 5 hektáros, eddig üres területen a Kecskeméti Fürdő mögött. Azóta sincs megállás, az Erdőparkban állandóan szorgoskodnak a zöldebb környezetért tenni akaró kecskemétiek, akik várják az újabb jelentkezőket soraikba.