Közeleg a IV. REL Expo!

2025. 11. 05., 19:26
Ismét Jakabszállás lesz a hazai kézműves élelmiszerek, helyi termékek és vidéki innovációk központja. Két hangárnyi kiállítással és több mint száz kiállítóval érkezik a IV. Rövid Élelmiszer-ellátási Lánc, vagyis a REL Expo és Konferencia november 13-án. Az esemény a legkisebb termelőket, kézműveseket és vidéki kisvállalkozókat hozza össze a szakmai partnereikkel – látványos bemutatókkal, konferenciákkal és finom falatokkal.

Különleges ízek, kézműves technikák és innovatív ötletek találkoznak idén is a REL Expón, amelyet november 13-án rendeznek meg Jakabszálláson. A kiállítás célja, hogy összehozza azokat a szolgáltatókat és vállalkozásokat, akik kifejezetten a legkisebb termelőknek kínálnak megoldásokat - legyen szó csomagolóanyagokról, konyhai eszközökről vagy marketingről. A rendezvény a kecskeméti székhelyű Kislépték Egyesület szervezésében valósul meg, amely immár 11 éve dolgozik a vidéki kisvállalkozók támogatásáért. Dr. Kujáni Katalin, az egyesület elnöke szerint az Expo a rövid élelmiszerlánc teljes ökoszisztémáját mutatja be.

– Bemutatjuk az élelmiszerlánc teljes ökoszisztémáját, minden szereplőjével együtt. Megismerhetik a résztvevők a termelőket, a felvásárlókat, azokat az éttermeket, amelyek helyi termékekből szeretnének főzni, helyi alapanyagokat használnak fel, hisz szezonális, jó minőségű termékeket akarnak az asztalra tenni. Szeretnénk segíteni abban, hogy egymásra találjanak ezek a szereplők
— mondta dr. Kujáni Katalin. Hozzátette, hogy az Aero Hotelben rövid élelmiszerlánc csoportokat is bemutatnak, ahol már jól működik ez a folyamat.

A kiállítók mellett kézművesek, népmesterek, hagyományőrzők is felvonulnak. Lesz egy szakmai konferencia is, ahol közérthető módon mutatják be a legújabb trendeket és innovatív lehetőségeket – irányt mutatva a termelőknek, merre érdemes fejlődni, mik lehetnek a következő lépések.

A programban ugyanakkor helyet kapnak az Agroturizmus étele verseny résztvevői, akik májusban mérték össze tudásukat. A falusi vendégasztal-szolgáltatók és helyi termelők most Jakabszálláson is bemutatják, milyen finomságokat lehet saját termékeikből készíteni. Délben pedig egy közös vásártállal kínálják meg a látogatókat.

Emellett egy francia séf készít majd különleges tájételt kizárólag helyi alapanyagokból. A rendezvény így nemcsak szakmai találkozó, hanem igazi ízutazás is, ahol a helyi termékek és a vidéki élet értékei egyszerre kerülnek reflektorfénybe.