Közeleg a Márton-nap

2023. 11. 08., 17:26
November 11-én ünnepeljük Tours-i Szent Márton napját. A jeles dátumhoz számos népszokás és hiedelem is kapcsolódik. Márton napját mind a mai napig a vásárokkal, lakomákkal kapcsolják össze.

Közeledik Márton napja, azaz Szent Márton ünnepe. November 11-éhez számos népszokás kapcsolódik, amelyek mindennapi életünkben is tetten érhetőek. Német nyelvterületről terjedt el a fáklyás felvonulás, amely Szent Márton emlékét őrzi, és a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt juttatja el az emberekhez.

Kecskeméten pénteken a Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében a Bajor étteremben is lesz hasonló felvonulás és Márton napi ünnepség. Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ekkor rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. A Kecskemét környéki éttermek kínálatában épp úgy megjelennek ilyenkor a ludas fogások, mint ahogyan a háziasszonyok otthoni menüjében.

Novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért voltak a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal, mert a mondás szerint: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. 

Érdekességek persze bőven kapcsolódtak a Márton-naphoz, így például jövendölések is. A sült liba mellcsontjából is jósnak. Ha a csont barna és rövid, akkor sáros lesz a tél, ha viszont hosszú és fehér, akkor havas. Az ünnephez kapcsolódó gasztronómiai kínálattal a Kecskeméti Televízió mai Kiemelő magazinja részletesebben foglalkozik majd.