Középpontban az óvodai és iskolai szociális munka-

2024. 05. 22., 14:34
Az óvodai és iskolai szociális munkáról tartottak ma konferenciát, a Városháza dísztermében. Az eseményt a Károli Gáspár Református Egyetem, a Kálvin János Keresztyén Szociális Kutatóműhelye szervezte, a Kecskemét Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága támogatásával.

A Károli Gáspár Református Egyetem Gazdaságtudományi, Egészségtudományi és Szociális Kar Szociális Munka és Diakónia Intézete, és az Állam- és Jogtudományi Kar Kálvin János Keresztyén Szociális Kutatóműhelye konferenciát szervezett, a Kecskemét Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága támogatásával a Városházán.

A rendezvény fő témája az óvodai és iskolai szociális segítés volt. A megjelenteket, dr. Temesvári Péter Kecskemét jegyzője köszöntötte, aki mint mondta, a polgármesteri hivatalban kezdetben szociális és gyermekvédelmi feladatokat látott el. Kifejtette, egy-egy ilyen konferencia olyan pluszt adhat amit a résztvevők később munkájukban is hasznosítani tudnak majd. A rendezvényen a Károli Gáspár Református Egyetem tanára azt nyilatkozta stábunknak, hogy a rendezvény célja a szélesebb körű együttműködések kialakítása is.

- Nagyon fontos területnek tartjuk a szociális szférát, amelynek tekintetében igyekszünk minél szélesebb szakmai kapcsolatokat kialakítani. A rendezvényünknek részben az a célja, hogy ezt az együttműködést tudjuk prezentálni. Az előadóink egy része egyetemi oktatóként van jelen
— mondta a Kecskeméti Médiacentrumnak Prof. dr. Homicskó Árpád Olivér, a Károli Gáspár Református Egyetem egyetemi tanára.

Az előadások sorában, a gyermekvédelem tekintetében olyan előadók érkeztek, akik a gyakorlati tevékenységeiket osztották meg az érdeklődőkkel. A Károli Gáspár Református Egyetem célkitűzésének tekinti, hogy Kecskeméten jelen legyen, hiszen többféle képzést is folytat itt a városban, ilyen többek között a szociális terület is.  A szerdai szakmai konferencia középpontjában a gyermekvédelem és azon belül is az iskolai,-óvodai szociális segítés és a gyermekvédelem kapcsolat állt.

- Jó gyakorlatokat mutatunk be Kecskemét városában, az önkormányzat által fenntartott szociális intézmények gyermekvédelmi jó gyakorlatát, az óvoda- iskola segítés megjelenését, a jó gyakorlat mellett, a gyermekbántalmazás kerül fókuszba. Bemutatja szakmai működését a helyi református gyülekezet tanoda programja, ami kifejezetten a hátrányos helyzetű gyerekeket foglalkoztatja
— nyilatkozta Birinyi Márk, a Károli Gáspár Református Egyetem intézetvezető-helyettese.

A konferencia előadói érintették még a bírói gyakorlatok rendszerét illetve a jogszabályi változásokat is.