Kukoricza Jancsi felnőtté válása a Móra iskolában

2023. 06. 28., 08:50
A Móra Ferenc Iskoláért és Diákjaiért Alapítvány vissza nem térítendő támogatásban részesült „Az innovatív tanulási környezet kialakítása és komplex tehetségsegítő programok megvalósítása” pályázati konstrukció keretén belül. A támogatott program azonosító száma NTP-INNOV-22-0003, a támogatás mértéke 1.753.000 Ft.
A galéria 22 képet tartalmaz

A Móra Ferenc Általános Iskolában 2022 szeptemberétől megvalósuló, „Kukoricza Jancsival a felnőtté válás útján” címet viselő tehetségműhely céljául tűzték ki a szakmai megvalósítók, hogy a gyermekeket a mesék világán keresztül vonják be a nem hagyományos tanulási formákba kialakítva bennük a színházba járás igényét, miközben megvalósul színházszeretővé, színházértővé nevelés, a színházi alkotófolyamat összetevőinek megismerése, valamint ez a különböző társadalmi háttérrel rendelkező gyermekek integrációját is elősegíti.

A foglalkozások során a tehetségígéretek Tomek Mária pedagógus és Gödény Anikó előadóművész vezetésével a kiválasztott irodalmi műhöz szöveg- és forgatókönyvet írtak, zenei részleteket válogattak és elemeztek, jelmez-, díszletelemeket készítettek, valamint elkészítették a bemutatásra kerülő szereplőábrázolásokat és meserészleteket.

A program során Kisbugaci Étterem és Rendezvényházban jó hangulatú családi délutánt tartottak, ahol a szülők bepillanthattak a tehetségműhely munkájába. Kipróbálták, milyen egy kis jelenetet előadni a színpadon, színháztörténeti totót töltöttek ki és néhány, a gyermekek által kedvelt játékba is bekapcsolódtak.

A tehetségműhely foglalkozásaira Koltai-Nagy Balázs, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház Junior Prima-díjas művésze, valamint Sirkó László színművész látogatott el. A sok játék mellett együtt kerestük a választ Petőfi elbeszélő költeményének rejtett titkaira, a szereplők motivációjára.

A Ciróka Bábszínházban a tanulók megtekintették a Vidovszky György által rendezett János vitéz ifjúsági előadást. Az előadást követően Sárosi Gábor vezetésével interaktív feldolgozó beszélgetésen vettek részt, ahol a bábszínházról, az előadásról és a színészek gondolatairól, az előadás létrejöttéről tudtak meg sok érdekességet.

Ellátogatott hozzánk Tóth Péter Lóránt, kunszentmiklósi tanár, versvándor, Radnóti-díjas versmondó a Magyar Kultúra Lovagja, akivel a művészet, a vers és az embernek maradni minden körülmények között fontosságáról beszélgettek a gyermekek.

Kiskőrösön a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeumban tanulmányi kiránduláson vettek részt. Megtekintették a 7 év című állandó kiállítást, amely Petőfi 1842-1849 közé eső rövid, 7 éves alkotói időszakát mutatja be művein, a kapcsolódó személyiségeken és történelmi eseményeken keresztül. A János Vitéz Látogató Központ multimédiás kiállítása nagy sikert aratott a gyermekek körében. A játék átszőtte a napot. A város különböző pontjain rögtönzött stílusgyakorlatokat és a köztéri szobrok bevonásával állóképeket, jeleneteket hoztak létre.

A tehetségműhely végső produktumát jelentő, a gyermekek által létrehozott komplex előadás, ami – a Petőfi évhez kapcsolódva – Petőfi Sándor János vitéz c. elbeszélő költeményének feldolgozásával jött létre, a szerepvállalást, önmegvalósítást helyezte a fejlesztés középpontjába. A program megalapozta a színházi élmények értő befogadásához szükséges innovatív tudásrendszert, az értelmi és érzelmi intelligencia fejlődését.

A tehetségműhely 2023 június 23-én kiállítással és előadással zárult, ahol a létrejött szereplőábrázolást és mesefeldolgozást láthattak a nézők.

A pályázat a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósult meg.

(x)