Különdíjat ért az évtizedes munka és a civilekkel történő együttműködés

2022. 11. 24., 14:13
​A Virágos Magyarország 2022 versenyén Kecskemét Önkormányzata a Magyar Turisztikai Ügynökség különdíját nyerte el. A hírös város a Rigó utcát ékesítő ginkgo fasorral pályázott. A zsűri azt is értékelte, hogy a megyeszékhely szorosan együttműködik civil szervezetekkel a közterületek zöldítése érdekében.

Élénk sárga díszben pompázik még késő ősszel is a Rigó utcai ginkgo gömbpáfrány fasor pár fája. A növények egységes megjelenését nemcsak a környéken lakók és kecskemétiek kedvelik, hanem a Virágos Magyarország 2022 verseny zsűrijének tetszését is elnyerte. A fasor kialakításáért és gondozásáért különdíjat kapott a város. A fákat közel 20 évvel ezelőtt ültették el.

– Kecskemét város fejlődése során elődeink mindvégig együtt gondolkodtak a fákkal. Mindig is utcafasorokban, fásított utcákban képzelték el a várost. Ez egy tényleg nagyon szép példája az utcafásításnak. Régebben talán egyszerűbb volt, amikor a közműhálózatok még nem voltak annyira sűrűek. Manapság egységes utcafasort létrehozni egyre nehezebb feladat - mondta a helyszínen Győri András főkertész.

A páfrányfenyő egyébként rendkívül ősi növényfaj, közel 270 millió éves, kínai eredetű. Ennek a gömb fajtája látható az utca mindkét oldalán. Nagyon jó utcai sorfának számít, mivel kompakt, zárt koronája van, betegségekkel szemben rendkívül ellenálló és a gyökere sem okoz gondot a közművezetékek vagy az útburkolatok számára – mondta el Győri András. A Virágos Magyarország zsűrije azt is értékelte, hogy a város szorosan együttműködik a lakossággal és civilszervezetekkel a zöldítés érdekében.

– A legújabb időkben, 2019-től számítható egy nagyon szoros együttműködés a Zöldküldetés Egyesülettel. Ez a civil szervezet lényegében megjeleníti a lakossági civil kezdeményezést, erőt és összefogást. Számos projekt mutatja ennek az eredményességét az önkormányzat és a civil szervezet együttműködésében - hangsúlyozta a főkertész.

Ide sorolhatók a 2019 óta megvalósult városi faültetései, az esőkert mozgalom kialakulása és a petőfivárosi, alsószéktói esőkertek létrehozása valamint az Erdőpark faültetései a záportározó tavak közötti területen, ami szintén egyedi kezdeményezés – sorolta az eddigi akciókat és projekteket Győri András.

Kapcsolódó cikk