Különleges közönségtalálkozót tartott az Otthon mozi

2023. 03. 17., 09:18
Különleges premier előtti vetítéssel és közönségtalálkozóval várta a filmek szerelmeseit az Otthon mozi csütörtök este. A „Hat hét” című magyar filmdráma befogadását és feldolgozását a film alkotói mellett egy pszichológus is segítette.
Fotó: Tóth Enikő
A galéria 32 képet tartalmaz

Az országban elsőként a kecskeméti Otthon mozi kapta meg a lehetőséget, hogy a „Hat hét” című magyar filmdrámát vetítse. Az alkotás, amellett, hogy 2023-ban a legjobb film és a legjobb női főszereplő kategóriájában is elnyerte a Magyar Filmkritikusok díját, kiválóan szerepel a nemzetközi fesztiválokon is. Ahogy azt a művészmozi közönsége már megszokhatta, egy-egy film feldolgozását közönségtalálkozókkal segítik.

Így volt ez csütörtök este is a Hírös Agóra színháztermében, ahol Csenkiné Túri Edit, az Otthon mozi vezetője és Bognár Boglárka pszichológus és családterapeuta beszélgetett Szakonyi Noémi Veronika rendezővel és Vincze Máté Artur forgatókönyvíróval. A több mint 120 néző hálás volt ezért, és nem csak figyeltek, de lelkesen kérdeztek is az alkotóktól a történet megszületéséről.

Együtt fejtették meg a filmet, mely egy érettségi előtt álló fiatal lányról szól, aki nehéz anyagi körülmények között, labilis édesanyjával és kishúgával él, miközben minden esélye meg van arra, hogy profi asztaliteniszező legyen és kijusson az olimpiára. Azonban egy nem várt és későn észrevett terhesség mindent felborít. Zsófi komoly döntést hoz: megszüli és örökbe adja gyermekét.

És ekkor kezdetét veszi egy hat hétig tartó érzelmi hullámvasút. A törvény szerint ennyi ideje van ugyanis anyaként, hogy visszakérje gyermekét az örökbefogadó szülőktől.

A beszélgetésből kiderült, a dokumentumfilmesek által tévéfilmnek gyártott mozifilm útja nem áll meg a filmszínházakban és a fesztiválokon. Mondanivalója, üzenete és súlya arra predesztinálja, hogy oktatási segédanyaggá váljon, mely utat mutathat a fiataloknak és szüleiknek egyaránt. Hogy nincsenek egyedül a problémájukkal, mindig van segítség.

Az alkotók meséltek a történet megszületéséről is. Elmondták, több dokumentumfilmet is forgattak már a nyílt örökbefogadás témájában, de amikor azt célozták meg, hogy tévéfilmet készítenek belőle, rájöttek, valós szereplőkkel nem lehet megtenni, hogy ilyen közel kerüljenek hozzájuk érzelmileg. Mert a film készítése közben, akaratlanul is, valamelyik oldal (anya-örökbefogadó szülők) felé billenthetnék a dolgot, mely nagyon komoly következményekkel járna.

Ezért döntöttek úgy, hogy fiktív filmet készítenek, egy kitalált történetről, színészekkel. Ez olyan jól sikerült, hogy a néző tökéletesen valósnak, már-már dokumentumfilmnek érzi az alkotást. Ebben pedig nagy szerepe volt négy kecskeméti asztaliteniszezőnek is, aki valódi sportolóként felkészítették és segítették a főszereplőt, Román Katalint abban, hogy hitelesen alakítsa a profi asztaliteniszezőt. Katalin pedig, aki soha nem volt asztaliteniszező, minden tanácsot megfogadott, és napi 5-6 órát edzett, hogy karaktere hiteles legyen.

Bár a film sok jelenete játszódik edzés közben, kiderült, mégsem ez volt a legnagyobb feladat a fiatal színésznő számára. A szülés és a négyhetes gyermekével való találkozás volt az, amelynek átélése érzelmileg is megterhelő volt számára.

– Hiánypótló alkotás ez, ilyen még nem készült ebben a témában – mondta Bognár Boglárka pszichológus és családterapeuta. Kiemelte, nagyon fontos, hogy a felnőtt társadalom mutasson példát a fiataloknak. Mutassa meg, hogy van kiút, van segítség, nincsenek magukra hagyva a problémájukkal
— mondta Bognár Boglárka pszichológus és családterapeuta.