Leharapta a nő csuklóját a kennelből kiszökött kutya

2023. 03. 21., 08:44
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség gondatlanságból elkövetett életveszélyt okozó testi sértés vétsége miatt vádat emelt egy nővel szemben, akinek nagytestű kutyája kiszabadult a kennelből és a nyitott kapun át az utcára kijutva egy kerékpározó nőre támadt. A harapás következtében a nő bal csuklója leszakadt és az alkarját is amputálni kellett.

A vádirat szerint a kutyatulajdonos tázlári nő – az ügy vádlottja – a kerítéssel körbevett családi házának kertjében kialakított kennelben tartotta akita fajtájú, nagytestű kutyáját. 2022. szeptember 24-én délelőtt a vádlott úgy hagyta el gépkocsival az otthonát, hogy annak utcára nyíló nagykapuját nem csukta be maga után, így a kennelből ismeretlen módon kiszabadult kutyája a nyitott kapun át az utcára szökött.

A kutya nem sokkal később nekiment egy arra közlekedő utcabeli asszony kerékpárjának, aminek következtében a nő elesett. Ezután az eb rátámadt a földön fekvő és felállni próbáló sértettre, fogaival az alkarjára ráfogott és azt már csak akkor engedte el, amikor a szomszédok és az időközben hazaérkező vádlott együttesen elhúzták onnan. A kutya a sértett bal csuklóját leharapta, az alkarját pedig olyan mértékben roncsolta, hogy amputálni kellett. A harapás okozta nagyfokú vérveszteség közvetett életveszélyt jelentett.

Az ügyészség a kutya gazdáját gondatlanságból elkövetett életveszélyt okozó testi sértés vétségével vádolja és ezért vele szemben büntetővégzés hozatalára irányuló eljárásban – tárgyalás mellőzésével – végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozza. Bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék hoz döntést.