Lezárult a Waste 2 Value szennyvíz-hasznosítási projekt

2023. 02. 09., 13:48
Lezárult az a nagyszabású projekt, amely a szennyvizek energia- és nyersanyagtartalmának innovatív hasznosítását célozta. A pályázó konzorcium tagjai több, mint 1,5 milliárd forint Európai Uniós támogatást nyertek technológiai fejlesztésekre. A BÁCSVÍZ Zrt. a projektben beszerzett egy gázmotort, amivel ugrásszerűen megnőtt a saját energiatermelése.
Fotó: Harkai György
A galéria 12 képet tartalmaz

A BÁCSVÍZ Zrt. szennyvíztisztító telepén ma délelőtt számoltak be a szakemberek a szennyvizek és szennyvíziszapok hasznosítását célzó projekt, a Waste 2 Value eredményeiről. A 3+1 éves kutatás-fejlesztési munka célja az volt, hogy szemléletváltást okozzon a szennyvíz kezelésben. Ne hulladékként, fölösleges dologként kezeljük, hanem erőforrásként. A projektzárón Dr. Fleit Ernő, az UTB Evnvirotec Zrt. szakmai vezetője elmondta nagyon becsülendő a BÁCSVÍZ Zrt. nyitottsága és vállalkozási kedve az innovációk irányába. A projekt 4 évvel ezelőtt kezdődött 5 konzorciumi résztvevővel.

- Akadémiai intézmények, egyetemek, magánvállalatok, és nem utolsó sorban a BÁCSVÍZ Zrt. volt a tagja, amely a kecskeméti szennyvíztisztító telepén adatokat, információkat területet biztosított nekünk, ahhoz hogy ezeket a technológiai újdonságokat kipróbáljuk és bevezessük a gyakorlatban - mondta dr. Fleit Ernő, az UTB Envirotec Zrt. szakmai vezetője.

A projekt eredményeinek értékét még fontosabbá teszi, hogy az elmúlt években nyersanyaghiány és energiadrágulás is bekövetkezett.

Például a projektben a szennyvíztisztító telep beszerzett egy gázmotort is.

- Rendkívüli mértékben meg tudja emelni az energiatermelését, tehát a telep, a szennyvíztisztító telep saját energiatermelése az ugrásszerűen ettől az egy beszerzéstől meg tudott növekedni, de ezt még segítették azok a projektelemek, amelyek a gázmotorok működéséhez szükséges biogáztermelést növelték illetve tették még hatékonyabbá - emelte ki dr. Fleit Ernő.

A projektben két technológiát vezettek be a már említett biogáztermelés mellett:

kivonják a nitrogén-, foszfor- és káliumtartalmat, hogy a koncentrátumot a mezőgazdaság hasznosíthassa. Kifejlesztették továbbá azt is, hogyan használható a szennyvíz ecetsav tartalma.

A távlati cél, hogy a más szennyvíztisztító telepeken is bevezessék ezeket a komoly gazdasági értéket képviselő technológiákat, amiket elsőként Kecskeméten alkalmaztak ipari léptékben.