Ma 80 éve történt a doni katasztrófa

2023. 01. 12., 15:51
Nyolcvan évvel ezelőtt, 1943. január 12-én 250 ezer magyar katona indult el a Don-kanyarba, ahol a 2. magyar hadsereg mintegy 125 ezer fős veszteséget szenvedett. Kecskemétről 14.500 embert vezényeltek a térségbe, de csupán 4800 fő maradt állományban.
A galéria 21 képet tartalmaz

Ma 80 éve, hogy 1943. január 12-én a szovjet Vörös Hadsereg – az urivi hídfőből kiindulva– áttörte a 2. magyar hadsereg vonalát, amely tragikus következményekkel járt. A magyar hadsereg a Don-kanyarban lefolyt harcokban mintegy 125 ezer fős veszteséget szenvedett, közülük 50 ezer fő a hadszíntéren elesett, 50 ezer fő megsebesült, 28 ezer fő pedig szovjet hadifogságba esett. Kecskemétről 1942 nyarán – a 13. kecskeméti hadosztály részéről – 14.500 fő vonult be, hogy részt vegyen a szovjet hadszíntéren folyó harcokban, akik közül – az 1943. február havi létszámjelentések szerint – mindösszesen 4800 fő maradt állományban. A kecskeméti számadatok alapján a veszteség meghaladta a 70 százalékot - olvasható a Kecskeméti Katona József Múzeum csütörtöki Facebook-posztjában.

Forrás: Kecskeméti Katona József Múzeum Facebook-oldala
Nem sok olyan család van ma Bács-Kiskun vármegye térségében, amelyet valamilyen szinten ez a háború, illetve maga a doni katasztrófa ne érintett volna. Ne feledjük el azt, hogy a 250 ezer fős második magyar hadsereg mintegy 70 százaléka odaveszett ebben az egyéves keleti fronti időszakban
— mondta Hajagos Csaba történész, főmuzeológus, a Kecskeméti Katona József Múzeum osztályvezetője.

Hajagos Csaba történész, főmuzeológus

A harctéren volt például a tavaly elhunyt kecskeméti Szeverényi István, de többen beszámoltak az eseményekről.

Ott van Szabó Pál vagy Tormássy-Szávits Sándor, akinek a hagyatéka a Kecskeméti Katona József Múzeumban található, ők végigfotózták társaikkal, testvéreikkel együtt ezt az időszakot a Don mentén. Katonatemetők, tábori misék, temetések, megdöbbentő fotók
— emelte ki Hajagos Csaba.

A doni katasztrófa ma is bennünk él. Hajagos Csaba azt mondta, a mai évforduló arra kell, hogy figyelmeztessen bennünket, hogy még egy ilyen tragédia ne fordulhasson elő.