Címke: Kecskeméti Katona József Múzeum
Keresés
Dátum választó
Rendezés
27 találat
2024.03.22

Átadták a bugaci Aranymonostor Látogatóközpontot

15 évvel ezelőtt vette kezdetét az a régészeti feltárás, melynek gyümölcsét ma (pénteken) arathatták le, amikor átadták a bugaci Aranymonostor Látogatóközpontot, mely az Árpád-kor időszakát mutatja be 21. századi módszerekkel. A kiállítás anyagául szolgáló leleteket a Kecskeméti Katona József Múzeum régészei találták meg dr. Rosta Szabolcs múzeumigazgatóval az élen, a Duna-Tisza köze legnagyobb vallási, kereskedelmi és gazdasági központjának számító Pétermonostoránál.
2024.03.15

1400 alkotás érkezett az ünnepi rajzversenyre

A hagyományok szerint március 15-én adták át az Alapítvány a ’48-as Hősökért, a Kecskeméti Katona József Múzeum és a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmánya rajzpályázatának díjait. Idén 1400 alkotás érkezett a pályázati felhívásra, ezek közül mintegy százat értékelt a zsűri különdíjjal és helyezésekkel.
2024.02.28

Csecsemők és gyermekek maradványaira bukkantak a régészek a Kéttemplom közben

18 csecsemő és gyermek teljes vagy részleges csontvázát tárták fel a régészek a Kodály Intézet felújításához kapcsolódó ásatás újabb szakaszában az elmúlt hetekben. A mintegy 15 m2 -es területen, ahol Kecskemét legősibb temetője volt, jelentős mennyiségű szórvány embercsontot gyűjtöttek és dokumentáltak a Kecskeméti Katona József Múzeum munkatársai. Előkerült a föld mélyéről többek között egy kislány, akinek bronzspirállal kivarrt gyöngyös pártát helyeztek a fejére.
2024.02.25

Óriási volt az érdeklőkés a szecessziós városnéző sétára

Megtöltötték a Városháza dísztermét szombaton a szecessziós városnéző séta résztvevői. Az ifj. Gyergyádesz László művészettörténész által vezetett séta itt, a felújított díszteremben vette kezdetét egy rövid előadással, majd a Sajtópalota, az egykori katolikus bérház helyén álló Lordok háza, az Ifjúsági Otthon és a mellette álló izraelita bérház, a Luther-palota, az Újkollégium, a Cifrapalota, végül a városi vagy úri kaszinó épülete adták a séta állomásait. Mindenhol olyan érdekességeket tudhattunk meg az épületekről és általában Kecskemét történetéről, amelyek a helybéliek többsége számára is újdonságot jelenthettek.
2023.12.10

Második alkalommal hívogattak vásárra

Ünnepi kirakodóvásárral, népzenei koncerttel és RuhaCsereBerével várta az érdeklődőket a Népi Iparművészeti Gyűjtemény. Az idén második alkalommal került sor a Zöld Misszió Csomagolásmentes Bolt és a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület társszervezésében megrendezett hétvégi kézműves vásárra.
2023.06.21

Múzeumok Éjszakája a kecskeméti kiállítóhelyeken

Hamarosan kezdődik a nyár legismertebb kulturális eseménye: a Múzeumok Éjszakája idén június 24-én kerül megrendezésre. A Kecskeméti Katona József Múzeum tagintézményei kezdetektől részt vesznek az országos programsorozatban. 2023-ban is izgalmas, gazdag programokkal várják az érdeklődőket. A programokról részletes tájékoztatást az intézmény honlapján és facebook oldalain találhatnak.