Már keresik Kecskemét legszebb konyhakertjeit

KÖZLEMÉNY
2023. 04. 28., 14:10
Kecskemét városa az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezésében idén immáron 11. alkalommal részese „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű Magyar Örökség díjas országos programnak.
A galéria 9 képet tartalmaz

Felhívás

„A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei Magyar Örökség díjas országos programra

Az Egyesület egy nemes ügyet vállalt fel azzal, hogy csatlakozott „A legszebb konyhakertek programhoz”, amelynek célja a kiskertek és konyhakertek újraértékelése, valamint a lakosok élelmiszertermelésre való ösztönzése. Az infláció hatása és a háborús konfliktusok előrehaladása miatt kialakult élelmiszerhiány a konyhakerti kertművelés fontosságát és súlyát teljesen más megvilágításba helyezte. Az otthoni élelmiszer termelése már nem csak szabadidős tevékenység, hanem fontos alapja az egészséges és biztonságos élelmiszer előállításának.

Ez az országos mozgalom nem csupán a versenyről szól, hanem arról is, hogy felhívja a figyelmet azokra a lelkes kertművelőkre, akik fáradságot nem kímélve művelik konyhakertjüket, gyümölcsöseiket. Munkájukkal megmutatják környezetüknek, hogyan kell értékesen, értelmesen élni, kihasználva a környezet adta lehetőségeket.

A megmérettetés keretén belül keressük a város legszebb és leghatékonyabb gyümölcsös, zöldséges konyhakertjét. Nevezési kategóriák között megtalálhatóak a hagyományos kertek, illetve balkonládákban termelők, és közösségi kertek!

A 2023 év kiemelt témája: „Komposztáljunk – használjunk komposztot”

A kertben valósuljon meg a komposztálás bármilyen komposztálóval. Az elkészült komposztot lehetőleg a talajjavításon kívül talajtakarásra, a termőföld védelmére is használják. Előny, ha minél többféle anyagból készítik a komposztot. Az eddigi elvárások továbbra is érvényben vannak: vegyszermentes művelés, szerves tápanyag utánpótlás, a termőtalaj védelme, csapadékvíz használat, öko/bio, régi módszerek alkalmazása, fűszer-, gyógynövények, régi, saját megőrzésű fajták megléte a kertben, madárbarát, rovarbarát kert kialakítása. A kertet lehetőleg több generáció művelje, illetve a kertben minél többféle növény és élőlény kapjon helyet!

Vegyszer használata esetén a Permetezési napló naprakész, szabályos vezetése KÖTELEZŐ!

Nevezési kategóriák:

Balkon: Erkélyen kialakított

Mini: 50 m2 alatt

Normál: 50 m2 felett

Zártkert 1: Zöldséges

Zártkert 2.: Gyümölcsös

Zártkert 3.: Vegyes (zöldség és gyümölcs)

Közösségi: Csoportok, óvodák, iskolák, szervezetek által megművelt kertek

Jelentkezhet: a balkon, kert, udvar, telek, földterület tulajdonosa, vagy annak megművelője.

Szeretettel várjuk az érdeklődők jelentkezését minél előbb, de legkésőbb      2023. június 15-ig.

Kitöltött jelentkezési lap leadható:

Személyesen: Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület Irodájában
6000 Kecskemét, Csányi krt. 14.  I. emelet 106.

E-mailben, online: [email protected] 

Postai úton: Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület
6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.


„A legszebb konyhakert” program – Kecskemét 2023. évi eredményhirdetése:

2023. szeptember 21. (csütörtök)

A program felhívása és a jelentkezési lap elérhető az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület honlapján, www.aranyhomok.hu. és  facebook oldalán. facebook.com/akegyesulet/

Jelentkezéskor, illetve a verseny idején szívesen veszünk fotók készítését a balkonról, kertről, mely segíti a bírálók munkáját.

Várjuk minden zöldség/ gyümölcs termesztő, kertművelő jelentkezését!

Bízunk benne, hogy 2023-ban is számos konyhakertész méretteti meg magát ezen a versenyen, és együttműködésével részt vesz a példamutató érték és tudás megőrzésben.