Matolcsy György és Nemesszeghy Lajosné Kecskemét új díszpolgárai

2023. 05. 25., 17:15
Nemesszeghy Lajosné, a Kodály iskola alapítója, egykori igazgatója, valamint Matolcsy György jegybankelnök nyerte el ebben az évben a Kecskemét díszpolgára címet. A jeles kitüntetésről az önkormányzat május 25-ei közgyűlésének zárt ülésén döntött. Az elismeréseket az októberi Város Napján adják majd át.

Nemesszeghy Lajosné, született: Szentkirályi Márta (1923-1973), a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola és Gimnázium alapítója, igazgatója posztumusz adományozás útján nyerte el az egyik legnagyobb Kecskeméti címet. A kitüntetett nevéhez fűződik az ország első zenei általános iskolájának, a mai Kodály Iskolának az alapítása, itt, Kecskeméten. A Kodály Zoltán személyes felügyeletével működő intézményt 1952-től 1973-ig, haláláig vezetve nagymértékben hozzájárult a város zenei világhírének kialakulásához.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke kecskeméti gyökerekkel rendelkezik, s jegybankelnökként városunkban olyan nagyhatású ügyeket támogatott, mint a Kecskeméti Rajzfilmstúdió működése, rendezvényeinek segítése, alkotásainak népszerűsítése, akár a nemzetközi porondon is. Legnagyobb hatású közbenjárása pedig a helyi egyetem létrehozásában érhető tetten. Az egyetemmé válásban, a Campus megteremtésében Matolcsy György elévülhetetlen érdemeket szerzett Kecskeméten.

* * *

Bár a kecskeméti baloldali önkormányzati frakció is elismerte, hogy egy Matolcsy Györgyhöz köthető alapítvány pozitív hatást gyakorol a városban, például a rajzfilmstúdió támogatásában, mégsem támogatták a jegybankelnök díszpolgári címét. Erről a frakcióvezető számolt be közvetlenül a közgyűlést követően a főtéren megtartott rendkívüli sajtótájékoztatón. Lejer Zoltán elmondta, elfogadhatatlannak tartják azt, hogy egy regnáló jegybank elnöknek ilyen címet adományozzon a város.

Kapcsolódó cikk