Még mindig kevés az örökbefogadó a menhelyeken

2023. 08. 16., 15:06
1992 óta tartják a hontalan állatok világnapját augusztus 16-án, mely felhívja a figyelmet az utcára kitett állatok problémájára, a kedvtelésből tartott állatok túlnépesedésére, a menhelyek túlzsúfoltságára, valamint az állatvédők munkájának fontosságára. Ezen alkalomból a Mentsvár az Állatokért Alapítvány szombaton örökbefogadói napot tart szombaton.
A galéria 24 képet tartalmaz

Jelenleg 130 felnőtt kutya van a Mentsvár az Állatokért Alapítvány telephelyén, a kölykökről nem is beszélve. Örökbefogadó ellenben kevés van, ha valaki elvisz egy kutyust, érkezik helyette négy. Hely már nincs, pedig sajnos szükség lenne rá.

– Nagyon sok olyan eset van, amikor nincs szívünk ott hagyni egy szenvedő kutyát egy adott helyen. Mindamellett csináljuk az őrszolgálatot, a megkínzott állatokat se hagyhatjuk ott a láncon, törött lábbal, véresen. Azokat is be kell, hogy hozzuk, csak már nem tudom hova - mondta Hornyákné Boros Sarolta, a Mentsvár az Állatokért Alapítvány Állatvédelmi Őrszolgálat vezetője.

A menhelyek nem csupán itt, mindenhol tele vannak. Kóbor kutya pedig továbbra is rengeteg van. A hontalan állatok világnapja ezekre a problémákra hívja fel a figyelmet 1992 óta.

– Nagyon-nagyon sok kutya él Magyarországon, nagyon rossz körülmények között, az utcákon. Megszámlálhatatlan, nem tudjuk, hogy hány kutyus van. A menhelyek zsúfoltságig vannak. Az emberek kidobálják a kutyákat, nem ivartalaníttatnak, a fölösleges szaporulatot kidobják, amit mi nem győzünk behordani - emelte ki a vezető.

Ha lehet, akkor inkább fogadjanak örökbe, hiszen a menhelyes állatok sokkal hálásabbak, mint a vásárolt, túlszaporított kutyák. A világnap alkalmából szombaton 10 órától örökbefogadó napot tartanak a Mentsvár az Állatokért Alapítvány telephelyén, ahová várják a leendő gazdikat.