Megjelent a Mélymerülés antológia

2022. 12. 10., 14:43
Péntek délután a Katona József Könyvtár nagytermében bemutatták a Mélymerülés utcalap eddig megjelent 9 száma alapján szerkesztett antológiát. A kiadványban több mint 80 alkotó szerepel írásával vagy képével. Az antológia bevételéből a Védőháló Karitatív Közhasznú Egyesület és Adománybolt segítségével 10, mélyszegénységben élő családot támogatnak.
Fotó: Tóth Enikő
A galéria 38 képet tartalmaz

Négy kecskeméti értelmiségi, Király László György, Kriston Vízi József, Libor Zoltán  és Ulrich Gábor 2019 végén elhatározta, hogy Mélymerülés címmel olyan irodalmi-művészeti vállalkozásba fog, amely a civil értékekre épít, és vállaltan a mélyszegénységben élők megsegítését célozza.

2020 elején jelent meg az első lapszám, minőségi, de nem szűk beavatotti körnek szánt irodalmi, képző-, ipar- és fotóművészeti alkotásokkal, amelyeket szerzőik kivétel nélkül honorárium nélkül adtak át közlésre a szerkesztőségnek. Az első lapszám még kizárólag nyomtatott formában jelent meg, de a járvány okozta változások hamar rákényszerítették a szerkesztőket az online megjelenésre. A laphoz a kezdetektől csatlakoztak különféle kulturális rendezvények, amelyek rendre növelték a jótékony célra fordítható összegeket. Sor került online  képzőművészeti aukcióra, Váry Károly színművész önálló estjére, Varnus Xavér orgonakoncertjére, vagy Marika Murata japán és Beremendi Schultz Henrik magyar előadóművészek zenés műsorára. A sokak által kétkedéssel fogadott vállalkozás szárba szökkent, és valóban érdemi segítséget képes nyújtani sokaknak.

A segíteni akarás szándékával jött létre a Mélymerülés Antológia, amelynek anyagát Libor Zoltán irodalmi szerkesztő és az arculati elemekért is felelős A. Fehér Vera vizuális szerkesztő állítottak össze az eddig megjelent 9 lapszám irodalmi- és képanyagából. A kiadvány hivatalos bemutatását december 9-én tartották a Katona József Könyvtár nagytermében. Az eseményre sokan eljöttek a szerzők közül is, de számosan olyan érdeklődők is, akik ismerik és becsülik a Mélymerülés mögött meghúzódó karitatív elképzeléseket.

A bemutató kezdetén a Sipos Gábor Gergő – Szabó Mátyás  duó adott elő megzenésített verseket. A Mélymerülés eddigi állomásait Kriston Vízi József főszerkesztő ismertette, majd Kriskó János televíziós újságíró mutatta be részletekbe menően a kiadványban szereplő irodalmi műveket és a meglepően gazdag és változatos képanyagot. Beszélt azokról az alkotókról is, akik a lap eddigi rövid fennállása alatt távoztak el.  Megemlékezett a szerkesztői munkájával, fotóival és verseivel egyaránt a lapot gazdagító Király László György alapító szerkesztő, valamint három képzőművész, Bodri Ferenc, Bazán Vladimir és Ragó Lóránt haláláról.

Az antológia bemutatását követően Váry Károly színművész olvasott fel szemelvényeket a gazdag tartalomból, többek között  Bajáki Zsani,  Bárdos József, Galuska László Pál és Fellegi Melinda írásaiból. Az est végén ismét a Sipos Gábor Gergő – Szabó Mátyás duó énekelt megzenésített verseket és gyönyörű, archaikus népdalokat.

A rendezvényen az antológia mellett hozzá lehetett jutni Király László György néhány eredeti fotográfiájához is, amelyeknek bevételét a fotóművész özvegye, Dobák Zita  maradéktalanul a Védőháló Egyesület rendelkezésére bocsátotta. Az est végére a helyszíni bevétel meghaladta a 100.000 forintot.