Megkezdődött a Bozsó 100 Emlékév

2022. 12. 27., 16:47
Eddig soha nem látott képekkel vette kezdetét a Bozsó 100 Emlékév Kecskeméten. A Bozsó Gyűjteményben a névadó festőművész és műgyűjtő munkásságának első periódusát bemutató tárlattal nyílt meg az egy éven keresztül tartó programsorozat.
A galéria 46 képet tartalmaz

Portrék, élet- és tájképek kapják a főszerepet a kecskeméti Bozsó Gyűjteményben. Kezdetét vette ugyanis a Bozsó János születésének 100. évfordulója alkalmából életre hívott Bozsó 100 emlékév. A műgyűjtő és festőművész életútjának és életművének első periódusát mutatja be A Máriavárostól a Klapka-házig címet viselő tárlat.

- Vannak benne csendéletek, emberábrázolások. Azt kell mondjam, ez az időszak, ahol kialakul Bozsó János egyéni stílusa. Nagyjából a kiállítás végén jelennek meg azok az 1956-58 környékén készült képek, ahol már megpendíti azt a sajátos, egyéni stílust, amely a következő évtizedekben jellemző lesz rá, és mintegy négy évtizeden keresztül, a 20. század második fele magyar festészetének egy egészen sajátos színfoltját fogja jelenteni – mondta dr. Nátyi Róbert, az emlékév kuratóriumi tagja, a SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánja.

Bozsó János gyermekként nem élhetett családban, mégis az otthont a kecskeméti Máriaváros jelentette, ahová a második világháborús hadifogság után is visszatért. A művész alkotásain kívül korabeli dokumentumokat is megismerhetnek a látogatók, hiszen több kuriózumra is leltek a kurátorok a Bozsó 100 Emlékév nyitóeseményére készülve.

- Olyan képeket is bemutatunk, amiket a nagyözönség eddig nem láthatott. Saját maga a művész a képe hátuljára ráírta, hogy az „első olajképem”, az „első csendéletem”, az „első erdőrészletem”, és ezeknek látszik, ha még nem is görcsös, de nagyon odafigyelő ecsetvonásokkal vázolta fel a témát. De 48-49-ben már teljesen kibontakozott az ő festőisége – hangsúlyozta Loránd Klára, a Bozsó Gyűjtemény igazgató-kurátora.

Az emlékév első tárlata az 1957-58-as évekkel fejeződik be. A következő kiállítás az életmű második fejezetét mutatja majd be, amikor már megnyíltak a művész előtt a hazai és a külföldi kiállítótermek. A Bozsó 100 Emlékév a művész halálának 25. évfordulóján 2023. december 14-én zárul.