Meglepően sokan nem használják a biztonsági övet

2023. 03. 08., 15:52
Több tucat szabálytalankodót csíptek nyakon rövid idő alatt a rendőrök a mai napon. A biztonsági övek használatát ellenőrizték ma a Ballószögi úton a rendőrök, sajnos sok dolguk akadt.
Fotó: Hájas Barnabás
A galéria 6 képet tartalmaz

Sorra állították meg a szabálytalankodó járművezetőket ma is a rendőrök Kecskeméten. Egy egész hetes TISPOL európai közlekedési akcióhoz csatlakozva, ma a biztonsági öv használatát ellenőrizték leginkább. Stábunk ottjártakor, fél óra alatt tízes nagyságrendben csíptek nyakon szabálytalankodókat. Nem véletlen, hogy az övhasználatra fókuszáltak a rendőrök.

— A kettőezres évek fordulójától Magyarországon egyre kedvezőbb képet mutat a biztonsági öv használata, de azért nem lehetünk igazából felhőtlenül boldogok, hiszen a fejlettebb közúti biztonsággal rendelkező országokhoz képest nagyon el vagyunk maradva.
— mondta Dudásné Tóth Erika, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság balesetmegelőzési bizottságának titkára.

A 2022-es országos statisztika alapján a gépjárművezetők 88,5%-a használja csak az övet. A skandináv országokban ennek aránya 98% körül van. Azonban nem csak a sofőrnek kell bekapcsolnia magát, erről még inkább elfeledkezünk, főleg a hátsó ülésen ülők. A legelkeserítőbbek mégsem ezek a statisztikák.

Egy 2022-es felmérés alapján, a forgalomban közlekedő gyerekes autók 60,9 %-a nem volt biztonságban, hiszen nem megfelelően, vagy egyáltalán nem voltak rögzítve gyermekbiztonsági rendszerbe. Ez azt jelenti, hogy 10-ből 6 autóban utazó gyermek folyamatosan veszélyben van az utakon. A biztonsági övek és ülések használata mellett az is fontos, hogy azok megfelelően legyenek beszerelve a járműbe.