Megtelt élettel a Tőzsdetojás

2023. 04. 24., 19:08
Újabb mérföldkövéhez érkezett a Neumann János Egyetemen folyó gazdaságtudományi oktatás. Ma (hétfőn) délután adták át a Tőzsdetojást, amely a legmodernebb technológiával, világszínvonalú adatbázisokkal és szoftverekkel felszerelt pénzügyi labor, és számos lehetőséget biztosít majd a hallgatók és oktatóik számára, tovább növelve ezzel a kecskeméti egyetem versenyképességét.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 20 képet tartalmaz

"Itt olyan gyakorlat orientált képzés valósulhat meg, amely egyetemünk büszkesége." Ezekkel a szavakkal nyitotta meg ma (hétfő) délután a Neumann János Egyetemen új, hazánkban, de talán még Európában is egyedi létesítményét, a Tőzsdetojást az egyetem rektora.

Dr. habil. Fülöp Tamás Ferenc hangsúlyozta, hogy a 80 tonnás szerkezet nem csak külső megjelenésében hatalmas és egyedülálló, hanem most már tartalmában, tudásában is világszínvonalat képvisel.

A Tőzsdetojásban a Wall Streettől Tokióig elérhetőek a világ pénzügyi folyamatai, minden olyan a pénzvilágot befolyásoló adat, amely a nagy tőzsdéken is elérhető. A Bloomberg rendszerének köszönhetően 30 ezer funkció érhető itt el az egyetem oktatói és hallgatói számára.

– Ennek a rendszernek kommunikációs, híradási funkciói is vannak. Gyakorlatilag mindenre lehet alkalmazni, a közgazdaságtanon keresztül a pénzügyeken át a kötvényekig és árfolyamokig 
—  fogalmazott köszöntőjében  Lehmann Kristóf PhD, az MNB Intézet vezetője.

A Magyar Nemzeti Bank támogatásával létrejött Tőzsdetojás átadását jelképező szalag átvágása után, annak működését Neszveda Gábor PhD, az MNB Intézet vezető-helyettese mutatta be az érdeklődők számára.

– A Bloomberg egy olyan hír és adatszolgáltató, amely rengeteg információval rendelkezik, például a klímaváltozással kapcsolatban is. A hallgatok gyakorlatilag végtelen számú adatot tudnak itt megvizsgálni, tehát nem csak a tőzsde iránt érdeklődőknek hasznos a Tőzsdetojás
— mondta a rendszer bemutatása során Neszveda Gábor.

A Tőzsdetojás iránt már az átadón óriási volt az érdeklődés, az ott megjelent hallgatók konkrét kérdéseket tettek fel a rendszer tudásával kapcsolatban, például a mesterséges intelligencia kapcsán.

A Tőzsdetojás működését részletesebben is bemutatja majd a KTV, a Kiemelő keddi adásában.