Megtorpant az ingatlanpiac Kecskeméten is

2024. 05. 28., 19:20
Kiugróan magas volt az érdeklődés az eladó ingatlanok iránt 2024 első negyedévében. Több tényező együttes hatásának köszönhetően meglódult az ingatlanpiaci eladások száma, azonban a második negyedév eddigi mutatói már sokkal sötétebb képet festenek.

Az eladó lakások és házak egyaránt keresettek voltak Kecskeméten az év első negyedében. Már 2023 második félévében lehetett látni, hogy az inflációs hatás csökkenése és az ismételten meghirdetett állami támogatások együttesen újra ösztönözhetik a vásárlókat országszerte.

- Már múlt év végén kijöttek bizonyos mutatók, a kamatok csökkenése és állampapírból elég sok pénz kijött, mert hogy ott is csökkentek a kamatok. Ezek előre vetítették, hogy valószínűleg jó piacnak kell lennie. A Duna House országosan 20-25 ezerrel több tranzakciót jósolt erre az évre mint 2023-ra
— nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak Németh László, a Duna House franchise partnere.

Szakemberek szerint a CSOK támogatások a megújult feltételek mellett is pozitívan hatnak a piacra, és a lakásfelújítási program is vásárlásra ösztönözhette a vevőket. Ez a rendkívül pozitív tendencia azonban hirtelen megtorpant.

- A vásárlói kedv az első negyedévben élénk volt, azóta kicsit kedvetlenek a vásárlók, mert az első negyedéves felfutás után, egy márciusi országos rekord után, jöttek a csöndes tavalyi évhez hasonló hónapok
— állítja Németh László.

A szakember szerint is megjósolhatatlan volt a hirtelen megtorpanás. Kecskemét ingatlanpiacát folyamatosan az optimizmus jellemzi, ami abban is tetten érhető, hogy folyamatosan növekednek az árak. Ez önmagában is jelentős lendületet ad a vásárlásoknak. A vásárlási kedv csökkenésének hátterét kutatva, az látszik a legvalószínűbbnek, hogy az ingatlant keresők zöme kivár jelenleg Kecskeméten is.