Mennyei harmóniák - Nagy sikert aratott a vatikáni Sixtus-kápolna kórusának hangversenye Kecskeméten

2023. 07. 13., 11:27
Július 12-én szerdán este a Nagytemplomban lépett közönség elé a vatikáni Sixtus-kápolna kórusa. Hangversenyükre a Kodály Nemzetközi Művészeti Fesztivál eseménysorozatának keretében került sor a Hírös Agóra Kulturális Központ szervezésében.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 46 képet tartalmaz

A római Sixtus Kápolna Pápai Kórusa a műsorfüzet ajánlója szerint a maga 1500 éves történetével a világ legrégebbi, folyamatosan működő zenei együttese. A kórus szerda esti műsora ennek az 1500 éves hagyománynak egy gazdag szeletét mutatta be.

A kezdeti, a húsvéthoz kötődő gregorián ének után a kórus négy művet énekelt Palestrina ötszólamú motettái közül. A program része volt továbbá néhány kiemelkedő, 20. századi szakrális mű, amelynek komponistái mind szoros kapcsolatban álltak a Sixtus kápolna kórusával művészeti vezetőként vagy zeneszerzőként. A kórus műsorának két része között Josep Solé Coll, a Szent Péter Bazilika első orgonistája adta elő Giuseppe Liberto három tételes művét, Mária Triptichon címmel. Az orgonaművet követően ismét gregorián dallamok és 20. századi szakrális művek következtek a kórus műsorán.

A kórus jelenleg 24 felnőtt énekesből és 30 gyermek énekesből áll. Ők a Pueri Cantores, az ún. fehér hangok megszólaltatói. A kórus elsősorban a vatikáni Szent Péter Bazilikában lát el liturgikus szolgálatot, emellett zenei, kulturális- és szellemi örökségterjesztési feladatai is vannak.  Kecskemét közönsége a szerdai hangversenyen teljes teltházzal várta a kórust, és hosszas tapssal köszönte meg a valóban mennyei harmóniákat.