MetroPolice Filmfesztivál az Otthon moziban

2023. 08. 16., 14:38
A Hírös Agóra Otthon mozi idén először nevezéses fesztiválként rendezi meg egyik legkedveltebb programját. Ebben az évben már MetroPolice Filmfesztiválra várják a bűnügyi filmek szerelmeseit. A Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ, valamint a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság együttműködésével megvalósuló eseményen háromtagú szakmai zsűri bírálja el a nevezett filmalkotásokat. A vetítések mellett a családok számára is számos kísérőprogrammal készülnek a szervezők.

Fejlődés előtt áll Hírös Agóra Otthon mozi "MetroPolice Filmnapok" nevet viselő rendezvénye. A szervezők úgy döntöttek, hogy idén először nevezéses formában tartják meg, a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ, valamint a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság hosszútávú együttműködésének köszönhetően.

– Azt gondoljuk, hogy nagyon-nagy rajongótábora van a bűnügyi regényeknek, és a bűnügyi filmekre is nagy az érdeklődés. A MetroPolice Filmnapok után megpróbálkozunk azzal, hogy az eseményt filmfesztivállá alakítsuk. Ebben az évben először magyar alkotásokat és magyar koprodukciókat várunk, de jövőre szeretnénk szélesíteni a palettát – mondta Csenkiné Túri Edit, az Otthon mozi vezetője.

A 2020-ban, vagy azután készült, a bűnügyi filmműfaj kategóriájába sorolható alkotásokkal szeptember 7-ig lehet nevezni. A filmeket háromtagú szakmai zsűri bírálja el. A zsűri három tagja Kriskó János, televíziós szerkesztő, Ulrich Gábor, Balázs Béla-díjas animációs filmrendező és Dezső András, író, újságíró lesz. Természetesen a kísérőprogramok sem maradnak el.

– Dezső Andrással is szervezünk egy közönségtalálkozóval egybekötött beszélgetést, könyvbemutató és dedikálás formájában. Az írónak nagyon nagy a népszerűsége, legújabb könyve kapcsán fog majd beszélgetni vele Kriskó János. Ez a könyv a Nagyfőnök, de az előző könyveit is elérhetővé tesszük – emelte ki a filmszínház vezetője.

Érdekesnek ígérkezik Urbán Ádám kiállítása is, melynek anyaga az aszódi fiatalkorúak börtönében készült fotósorozatából ad egy válogatást. A szeptember 21-24. közötti fesztiválon 23-án családi napot is tartanak. A vármegyei rendőr-főkapitányság többek között kutyás és taktikai eszközbemutatóval, helyszínelő kocsival és ujjlenyomat vétellel várja a családokat, Bogdán Gyula rendőr alezredes pedig lezárt bűnügyekről szóló előadásával gazdagítja a programot.