Minden, ami vályog - egy különleges tábor a tiszakécskei Harmónia tanyán

2023. 07. 06., 20:54
Egy nem hétköznapi tábor zajlik ezen a héten Tiszakécskén, a Harmónia tanyán. A több mint 20 résztvevő megtanulhat mindent a vályogról, épületek felújításáról, kemencekészítésről, meszelésről. Nagy újdonság, hogy bemutatják a régi falépítési technikákat, úgy mint döngölt fal, vályogtégla-fal, paticsfal és csömpölyegfal.
A galéria 42 képet tartalmaz

Szitált homok, agyag, szalma, pelyva, víz. Ezekből az összetevőkből készül a vályogvakolat. Többek között ezt is megtanulhatják mindazok, akik részt vesznek a héten a tiszakécskei Harmónia tanyán megtartott „Minden, ami vályog” elnevezésű táboron Gáspár János vályogfalépítő mester vezetésével.

A házigazda, Tokaji Sándor nemrég költözött tanyára a feleségével. Miután tavaly részt vett Gáspár János egyik ilyen táborán, felajánlotta számára, hogy az egyik hetet töltsék el nála. Sándor úgy látja, hogy a pandémia miatt megszaporodott azok száma, akik kiköltöztek tanyára. Ezért hasznos ez a tábor, ahol megtanulhatják, hogyan kell vályoggal dolgozni.

A résztvevők beletanulhatnak többek között a kemenceépítésbe, a kenderköteles vályog vakolatdísz készítésébe, a bontott faanyagok felhasználásába, valamint az oltott mésszel való meszelésbe is.

Az idei év nagy újdonsága, hogy bemutatják a régi falépítési technikákat, úgy mint a döngölt fal, a vályogtégla fal, a paticsfal és a csömpölyegfal.

A KTV Kiemelő című műsorában csütörtök este bemutatott anyagunk itt tekinthető meg: