Mindenki örömére muzsikált az erdő

2024. 05. 11., 20:56
A fák törzsének dőlve, a fűre, mohára heveredve, az erdő különleges atmoszférájában élvezhették a zene varázsát mindazok, akik szombaton kilátogattak a Nyíri-erdőbe. Itt rendezték meg ugyanis a Muzsikál az erdő programsorozat első felvonását. Holnap Lakiteleken folytatódik a program, majd a Mátra Művészeti Napok keretében, végül a Körösök völgyében várják koncertekre a természet és a zene szerelmeseit. A cél ugyanaz: a zene és az erdő erejével tegyenek egy zöldebb jövőért.
Fotó: Tóth Enikő
A galéria 40 képet tartalmaz

Idén Kecskeméten, a Nyíri-erdőben vette kezdetét a Muzsikál az erdő országos programsorozata. Már délelőtt színes programokkal várták a családokat a Vackor Vár Erdei Iskolához, ahol helyi termékek bemutatója és vására mellett az 1848-49-es múzeumot is megtekinthették az érdeklődők. Gyerekműsorok, erdei jóga és gomba és gyógynövénybemutató színesítette a programot, de a gyergyói hagyományőrzők is bemutatkoztak.

Délután erdőismereti élménysétára invitálták a közönséget a kisvadászházhoz. A 1,5 km-es kirándulást Madácsi Sándor és Szabó Lajos erdőmérnökök vezette. A megérkezés után köszöntőt mondott Sulyok Ferenc, a KEFAG Zrt. vezérigazgatója, aki az erőgazdálkodás jelentőségéről beszélt, Papp Zoltán, Hetényegyháza önkormányzati képviselője pedig a klímaszorongás kezeléséről szólt. Kiemelte, a a zene és a természet feloldhatja a szorongást. Ezt a kettőt együtt élvezhetik a Muzsikál az erdő program résztvevői. A köszöntők után az In Medias Brass rézfúvós quintett játszott az árnyas fák alatt.

– Akik részt vettek az erdei sétán és azt követő erdei koncerten, azok valóban megélhették a Muzsikál az erdő program eszenciáját – mesélte a koncert után Szabó Lajos, a program ötletgazdája, főszervezője. Mint elmondta, a rendezvény 21. évadába ért, küldetése pedig nem változott a több mint két évtized alatt. Szeretnék közösségüket egy fenntarthatóbb, környezettudatosabb életvitel irányába fordítani az erdő és a zene erejével. Ez pedig aktuálisabb, mint valaha – vallja Szabó Lajos.

– Az lenne a normális, ha környezetünket, életterünket jobb állapotban adnánk át gyermekeinknek. Ma azonban ez globális szinten lehetetlen, hisz klíma és fenntarthatósági válság van. Szégyenkeznünk kell gyermekeink előtt? Én nem akarok szégyenkezni. Szeretnénk tenni azért, hogy javuljon a helyzet. Látszik, hogy a nagyhatalmak nem tesznek eleget a klímaváltozás ellen, a környezeti szempontból is fenntartható életért. Az egyes embereknek azonban igenis van lehetősége tenni. A Muzsikál az Erdő Alapítvány ezért is szervezi évről évre programjait az ország több pontján. Úgy gondolom, hogy akik eljöttek ma ebbe a kis erdei teátrumba, egyetértenek a rendezvény üzenetével, és tovább is adják azt – nyilatkozta nekünk a főszervező.

Ez aztán ütős volt! A Talamba zenekar adott koncertet a Muzsikál az erdő délutáni programján.

Közzétette: Hiros.hu – 2024. május 11., szombat

Az In Medias Brass koncertje után visszasétáltak a résztvevők a jubileumi hársfakörhöz, ahol a Talamba ütős együttes adott koncertet. Mintegy ötven ütős hangszert szólaltattak meg, egy óra alatt körbeutazhatta velük a közönség az egész világot.

Kora este a Melina & Ritmo Akusztik Duó muzsikájával és baráti koccintással zárult a Muzsikál az este mai programja.

Íme a folytatás:

Május 12-én Lakitelek – Tőserdőn folytatódik a „Muzsikál az erdő” gazdag programja a Holt-Tisza partján. Kézműves foglalkozások, akvarellfestés, ehető és gyógynövények megismerése, kencekészítés várja a gyerekeket és a családokat. Érkezik hozzánk a Ládafia Bábszínház meseelőadása. Megtekinthető lesz a „Muzsikál az erdő” 2023-as Fotó és Gyermekrajz Pályázatának alkotásaiból készült kiállítás. A Holt-Tisza partját kristálytiszta gyermekhangok töltik be, hiszen énekel a Csiribiri Kórus Szűcs Magdalén a vezetésével. Szilágyi Áron interaktív dorombbemutatója pedig mindenki számára tartogat érdekességeket a hangszerről. Valamennyi gyermekprogram a szülőknek és a nagyszülőknek is szól, a családokat arra bíztatjuk, hogy együtt éljék át, élvezzék az élményeket. Kicsik és nagyok együtt indulhatnak a természetvédelmi értékeink felfedezésére, a sportolni vágyókat pedig bíztatjuk, hogy a szervezett kerékpártúrával érkezzenek a helyszínre.                       

Az erdei sétát követően egyedülálló klasszikus zenei élményt nyújt a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar kamarazenekara Hollókői Huba vezetésével. A népzenét a fiatalok lendületességével a Boróka citerazenekar és a Folkquartett varázsolja a fák lombkoronája alá. Az erdei koncertek sortát Szalóki Ági és a Tálas Áron Trió előadása zárja, ahol összeölelkezik a jazz, a klasszikus és a népzene kifinomult hangzásvilágban a Junior Prima és Liszt-díjjal elismert művészek tolmácsolásában.