Mindent a transzferárról, a Kereskedelmi és Iparkamarában

Kapcsolt vállalkozások és kötelezettségeik a társasági adóban, valamint ezek megjelenése a transzferár dokumentációban

2023. 01. 30., 16:16
A 2023-as évtől a TAO bevallás részeként a transzferár dokumentáció szinte minden lényeges tartalmi eleméről információt kell szolgáltatniuk a bevallásra kötelezetteknek. Ám nem csak a kötelezettségek nőnek, hanem a büntetési tételek is! Hogy mindenki időben fel- és elkészüljön, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara konzultációval egybekötött tájékoztató fórumot szervezett.
A galéria 19 képet tartalmaz

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara HR vezetők és könyvelők Klubjának mai témája a „Kapcsolt vállalkozások és kötelezettségeik a társasági adóban, valamint ezek megjelenése a transzferár dokumentációban” címet viselte. A meghívott előadók (Kiss Péter okleveles adószakértő, a Tru Tax Kft. ügyvezetője és dr. Szücs Gábor PhD, a Céginformáció.hu Kft. ügyvezetője) közérthetően beszéltek arról, hogy a feladatok akár maguktól is megoldhatóvá és automatikussá is válhatnak idővel. A büntetési tételek nagyon magasra nőttek, de a NAV célja elsősorban nem a büntetés.

Az esemény fő helyszíne a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Platter János Konferenciaterme volt, de az előadásokat a személyes részvétel mellett online is követhették az érdeklődők. Ezáltal három vármegye is bekapcsolódhatott: Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád vármegye vállalkozói követhették figyelemmel a prezentációkat, és tehették fel kérdéseiket, melyekre természetesen választ is kaptak.

A konzultációval egybekötött tájékoztató fórum célja egyértelmű volt: megmutatni és elérni, hogy a vállalkozók megismerjék a megváltozott jogszabályokkal járó kötelezettségeiket, és – lehetőség szerint - maguk is el tudják készíteni a NAV által előírt transzferár dokumentációt. A szervezők két tapasztalt előadót hívtak, akik alaposan körbejárták a témát.

Kiss Péter okleveles adószakértő, Tru Tax Kft. ügyvezetője előadásában egyrészt arra fókuszált, milyen jogszabályi változások történtek az elmúlt időszakban, és ezekkel kapcsolatban mire érdemes figyelni.

Az előadó kiemelte, rendkívül fontos most ez a téma, mert nemzetközi szinten is egyre nagyobb figyelmet kap ez a terület, valamint az Európai Uniós szabályok változásában Magyarországnak is vannak kötelezettségei, hogy átvezessen bizonyos szabályokat. Ilyen például a nagyobb társaságokat érintő országonkénti jelentés, mely már évek óta jelen van, a másik, ami a kapcsolt vállalkozásokra irányul, melynek célja, hogy információkat szerezzenek azokról a kapcsolt ügyletekről, melyek országok között valósulnak meg, alapvetően adóelkerülési céllal. Mindezeken túl pedig a kockázati elemzés is egyre fontosabb az adóhatóságnál.

De mi az a transzferár?

A legtöbb gazdasági ügylet árát a piac alakítja ki, ezáltal a független felek között létrejön a piaci ár, mely mindig változó, ezt hívják szokásos piaci árnak. Vannak azonban olyan ügyletek, amelynek a szereplői egymástól nem függetlenek. Ilyen esetben előfordulhat, hogy egymás között nem a piaci árat alkalmazzák, hanem annál magasabb vagy alacsonyabb értéken kereskednek egymással. Ezt nevezik transzferárnak (vagy elszámolói árnak). A nem független vállalkozások olyan vállalkozások, amelyek egymásban tulajdoni részesedéssel rendelkeznek. Ilyen, amikor két vagy több cégben ugyanaz a tulajdonos személye vagy ugyanaz a tulajdonosi kör; egyik vállalkozásban a másik vállalkozás többségi tulajdonnal rendelkezik; a belföldi társaságnak külföldi anyavállalata van; egy külföldi cég magyarországi fiókteleppel rendelkezik.

Kiss Péter okleveles adószakértő tehát a 2022-es változásokra fókuszált előadásában. Központi téma volt a dokumentációkötelezettséggel kapcsolatos változás (hogyan készíthető el helyesen az elvárt dokumentáció), a módszertani és adatszolgáltatásokkal kapcsolatos változások, valamint a bírságolásban megtörtént módosulás. Utóbbi igen jelentős emelkedéssel bír, erőteljes visszatartó hatással.

A transzferár dokumentáció hiánya miatt kiszabható mulasztási bírság összege ugyanis 2 millió forintról 5 millió forintra, az ismételt mulasztásé pedig 4 millió forintról 10 millió forintra emelkedett. Ráadásul ez nem egy egyszeri bírság, hanem minden egyes hiányzó, vagyis nem dokumentált kapcsolt ügylet esetén külön-külön kiszabhatja az adóhatóság.

Az új rendelet tehát leginkább szigorításokat tartalmaz, nagy odafigyelést és több dokumentációs munkát igényel, a bírság lehetősége is fenyegetőn tornyosul a vállalkozók fölé, de van pozitív változás is: az eddigi 50 millió forintos értékhatár 100 millió forintra nő. Tehát éves szinten - piaci áron számítva - 100 millió forintot el nem érő ügyleteknél nincs szükség transzferár dokumentáció készítésére.

Az előadó ezt követően beszélt a Covid transzferárazásra gyakorolt hatásáról, melynek középpontjában az átszervezés, átstrukturálás – üzleti stratégia megváltozása állt: iparági elemzés – iparági trendek, Covid intézkedések és ennek hatásai, ügylet bemutatása – funkcióváltás, gazdasági elemzés – módszerválasztás.

A nap másik előadója, dr. Szücs Gábor PhD, Céginformáció.hu Kft. ügyvezetője gyakorlatközpontú előadást tartott, melynek fő eleme az volt, hogyan lehet automatizálni a transzferár dokumentáció készítését, annak előnyeivel és veszélyeivel együtt. A hallgatók betekintést nyertek a dokumentációkészítés informatikai hátterébe. Arra is választ kaptak, hogy milyen kockázatokkal és milyen hasznokkal jár, ha valaki – költséghatékonyság miatt – maga készíti el a dokumentációt, vagy kiszervezi annak elkészítését.

Van előnye annak, ha valaki maga készíti:

- költséghatékony

- a fejezetek jelentős részét egyébként is magának kell elvégezni a vállalkozónak

- egy idő után rutinszerűvé válhat

- megőrizhetők a szenzitív információk.

Azonban tisztában kell azzal is lenni, miért lehet pozitív a szakértők bevonása, még ha az pénzkiadással jár is:  

- elkerülhetők a hibákból, hiányosságokból adódó esetleges pénzbüntetések

- a szakember biztosítása biztonságot adhat

- el kell fogadni, hogy az adott vállalkozó nem lehet minden területnek a szakértője

- időt lehet megtakarítani

- nem kell a jogszabályok terén naprakésznek lenni, az a megbízott szakember dolga lesz.

Ezt követően dr. Szücs Gábor pontról-pontra bemutatta, milyen feladatokkal és lépésekkel jár a dokumentációkészítő rendszer használata, és megmutatta hallgatóságának a dokumentáció elkészítésének egyszerű módjait.

A résztvevők az előadásoknak köszönhetően nem csak rengeteg információval gazdagodtak, de a hallottakat, látottakat betartva, megfogadva, sok buktatót, és még több pénzbírságot elkerülhetnek.