Nagymamája bankszámlájára utaltatta a neten kicsalt pénzt

2023. 06. 21., 09:07
A Kalocsai Járási Ügyészség üzletszerűen elkövetett csalás miatt vádat emelt egy nővel szemben, aki az internetes portálokon álnéven eladásra hirdetett ezüst ékszerek vételárát a vevőkkel a nagymamája bankszámlájára előre utaltatta, a terméket azonban már senki nem kapta meg.

A vádirat szerint a vecsési nő – az ügy vádlottja – 2021-ben internetes oldalakon saját illetve álnéven létrehozott profilokon keresztül főként ezüst ékszereket hirdetett eladásra. A vádlott a hirdetésben szereplő ékszerekkel valójában sosem rendelkezett, azok fotóit csupán más hirdetésekből mentette le. A nő a csalárd hirdetésekre jelentkező vevőkkel a kiválasztott termék vételárát a nagymamája bankszámlára előre átutaltatta, a kiválasztott és kifizetett árut azonban a becsapott vevők már nem kapták meg. A nő a nagymamája bankkártyáját használva a számlára utalt pénzt felvette és elköltötte.

A csaló négy hónap alatt 45 sértettet károsított meg, egyenként 4-23 ezer forint kárt okozva nekik, ezáltal összesen 525 ezer forint jogtalan haszonra tett szert. A sértettek a nyomozás során káruk megtérítése érdekében polgári jogi igényt jelentettek be.

Az ügyészség a nőt üzletszerűen elkövetett csalás vétségével vádolja és ezért vele szemben büntetővégzés hozatalára irányuló eljárásban – tárgyalás mellőzésével – pénzbüntetés kiszabását indítványozza azzal, hogy a sértettek kárának megtérítésére is kötelezze őt a bíróság. Bűnösségéről a Kalocsai Járásbíróság fog dönteni.

A csatolt fotókon a vádlott által közzétett hirdetések, valamint a csalással szerzett pénz felvételéhez használt, a kutatás során megtalált bankkártya láthatók.