Négyes ikerbárányok születtek Fülöpszálláson

2023. 05. 21., 15:13
Négyes ikerbárányok láttak napvilágot a Kecskeméthez közeli faluban, Fülöpszálláson. A ritka eseményről a gazdával beszélgettünk.
Fotó: Tóth Enikő
A galéria 10 képet tartalmaz

Bár már közel 200 bárány játszadozik a legelőkön, unalmas szezonja most sincs a fülöpszállási gazdálkodónak. Ritka esemény történt, ugyanis négyes ikerbárányok lepték meg a juhászt. Tóth Imre (történetesen e sorok szerzőjének nagypapája - a szerk.) maga is meglepődött már a harmadik bárány felbukkanásán is, hát még amikor egy jó órával később a negyedik is megjelent. A pár napja született bárányoknak már gazdájuk is van a faluban, ugyanis ennyit nem tud felnevelni egy anyajuh.

A gazdálkodó közel 30 éve foglalkozik állatokkal, a bárányokat ránézésre megismeri, tudja melyik a testvére, melyik az anyja. Itt gyakran előfordul a hármas iker, ezeket ha van kapacitásuk cumiztatással felnevelik maguk, ha nincs, elajándékozzák a faluban olyan embereknek, akik szívesen felnevelnének 1-2 bárányt saját tartásra. A gazdálkodó és felesége idős koruk ellenére rendíthetetlenül dolgoznak a mai napig.

-Eleinte mi tehenekkel dolgoztunk, mellette én vadőr voltam, a feleségem pedig élelmiszerboltos. 29 évvel ezelőtt ajándékba kaptunk 6 darab bárányt amit az anyjuk nem tudott nevelni, így elkezdtük őket cumiztatni. Nagy állatbarátok voltunk mindig is, ezért szívünkön viseltük az ártatlanokat. 2-3 óránként kijártunk minden nap, tejet melegítettünk és megcumiztattuk őket. Ezek a bárányok szépen felnőttek, mi pedig annyira megszerettük őket, hogy úgy gondoltuk elférne még pár birka itt nálunk, ezért vásároltunk hozzájuk. Szépen lassan annyit adtunk hozzá innen-onnan, hogy a tehenészetet felszámoltuk és már csak a birkákkal foglalkoztunk - mesélte a gazdálkodó.

A gazdálkodó legnagyobb segítsége a felesége és egy juhász.

"Csak úgy lesz valaki igazi állattartó, ha meg van hozzá az elhivatottsága és elszántsága. Ezt nem lehet félig csinálni, tisztában kell lenni azzal, hogy itt nincsen szabadnap. Elhivatottság kell, szeretni kell az állatokat és sikeres lesz a gazdaság."