Nyári iskolai ügyelet

2024. 06. 20., 17:36
A 2023/24-es tanév egy héttel tovább tart a meghosszabbított évközi szünetetek miatt, így ezen a héten ér véget az idei tanítási év. Sok gyerek a jövő héten már táborozik, nyaralni megy, de vannak olyan családok, szülők, akik számára a megoldást gyermekük felügyeletének tekintetében az iskola nyári ügyelete tudja biztosítani.

Az idei tanév utolsó tanítási hete is hamarosan véget ér, a nyári vakáció előtti utolsó tanítási nap június 21-e, péntek lesz. Az általános iskolákban általában az utolsó tanítási napon tartják a nyolcadik osztályos diákok ballagásait, de van olyan iskola, ahol az utolsó tanítási napot követő szombaton, azaz június 22-én tartják a nyolcadikosok búcsúztatását. Ezután kezdődik a nyári szünet, a táborozások, nyaralások, nagyszülőknél, rokonoknál töltött nyári napok, hetek időszaka. De nem mindenkinél biztosított mindez, számukra nagy segítség a nyári iskolai ügyelet.

Már felmértük, mintegy 40 tanuló jelezte, hogy szeretné az ügyeletet igénybe venni. Ez az ügyelet június végéig tart számukra. Ez reggel 7-től 17 óráig vagy az utolsó gyerek ittlétéig tartó ügyelet és ez ingyenes a szülők számára
— árulta el dr. Lóczi László, a Corvin Mátyás Általános Iskola igazgatója.

A menza is nyitva tart az ügyeleti időben, így a teljes étkezést, tízórait, ebédet, uzsonnát is tudja biztosítani az iskola a gyermekek számára– mondta el megkeresésünkre a Corvin Mátyás Általános Iskola igazgatója dr. Lóczi László a náluk biztosított nyári ügyelet kapcsán.

Van olyan egyesületi fenntartású iskola, ahol nem ügyeletet tartanak, hanem saját tanáraik szerveztek a diákoknak különféle táborokat. A Csillagbölcső Waldorf Általános Iskola egyhetes nyári táborokkal oldja meg az iskolában a gyermekfelügyeleti lehetőséget, többek között ilyen a fafaragó táboruk is.

Az iskolában nincs ügyelet, viszont több kollégánk tart nyári táborokat, tematikus táborokat, művészeti táborokat, nyelvi táborokat, ennek adunk mi helyt. Ügyelet az óvodánkban van egyedül.
— hangsúlyozta Harczi Sándor, a Csillagbölcső Waldorf Óvoda és Általános Iskola igazgatója.

A waldorf óvoda nyári ügyeletét július végéig biztosítják az ovisoknak.

A nyári ügyeletet a gyermekvédelmi törvény szabályozza – tudtuk meg a Kecskeméti Tankerületi központtól, melyhez tagintézményekkel együtt 77 iskola és 132 feladatellátási hely tartozik, amibe beletartozik a Bács-Kiskun Megyei Pedagógiai Szakszolgálat is. A központ elmondása szerint az oktatási intézmények napközis ügyelettel és táborok szervezésével, ide értve az Erzsébet – táborokat, azaz vegyesen is megoldhatják a nyári ügyelet biztosítását. Július 05-éig tart a pedagógusok hivatalos munkaideje, ezt követően augusztus 20-ig a szabadságolások tartanak, ezen időintervallum az, amikor a szülőknek jut nagyobb szerepe abban, hogy gyermeke felügyeletét megoldja.