Nyitott szemmel a jövőm felé...

Tehetséggondozó műhelyfoglalkozások a Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános Iskola intézményében

KÖZLEMÉNY
2023. 06. 16., 07:00
A Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános Iskola kiemelt feladatának tarja a tehetséges gyermekekkel való foglalkozást. Az elmúlt években több tehetséggondozó műhelyfoglalkozást valósított meg a Nemzeti Tehetség Program pályázatai által. A 2022-es évben elnyert pályázat címe Nyitott szemmel a jövőm felé…, mely az NTP-SPEC-22-0029 azonosítót viseli. A projekt elnyert pályázati összege 3.515.000 Ft, a pályázati program megvalósításának időszaka 2022. szeptember 01.- 2023. június 30 időszakot öleli fel.

A tehetséggondozó program célcsoportját a pályázó intézmény, a Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános Iskola, valamint a megvalósításban együttműködő partnerként az Apostagi Nagy Lajos Általános Iskola 5-8. osztályos tanulói alkotják. A pályázati program a nemek egyenlő esélyű részvételének biztosítását célzó tehetséggondozó program, amely a matematikai, természettudományos, műszaki, vagy informatikai területeken támogatja a bevont tanulókat. A résztvevő tanulók a két iskola matematikai, természettudományos, műszaki, vagy informatikaiterületek iránt érdeklődő, tehetséget mutató tanulói, akik kreatívak, motivációjuk erős, fogékonyak a kutató- és alkotómunkára, szívesen kísérleteznek, alkotásaikat az eredetiség, gondolkodásmódjukat a rugalmasság jellemzi.

A műhelyfoglalkozások foglalkozásvezetői innovatív szemléletű, társadalmi szemléletformáló, gyakorlatorientált foglalkozás-sorozatot valósítanak meg a projekt célcsoportjának tagjai számára, amelynek fő területei: kutatómunka a női találmányokról, a történelem híres, sikeres nőalakjairól, női szerepmodellek megismerése, betekintés MTMI területen dolgozó nők életébe, helyszínlátogatások, egynapos tanulmányi kirándulás az etyeki Korda Filmparkba. A pályázat PÉLDA-KÉPEM címmel elkészülő produktuma a kortárs példaképek bemutatásával követendő példát állít a résztvevők, valamint az olvasóközönség elé.

A tehetséggondozó program végére a résztvevők látóköre pozitív irányba változik a matematika, műszaki/természettudományok, technológia iránt.