Pályaorientációs Tanévnyitó az Iparkamarában

2023. 09. 21., 17:11
Pályaorientációs tanévnyitót tartott ma (csütörtök) a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara. Az eseményen iskolaigazgatók, oktatási intézmények vezetői és osztályfőnökök kaptak hasznos információkat a továbbtanulási lehetőségekről, illetve bemutatták a legújabb Ágazati Kalauzt is. A kiadvány részletezi az egyes iskolatípusokat, és azt is, hány évet kell azért ott tanulni, hogy az adott életutat meg tudja a diák valósítani.
Fotó: Tóth Enikő
A galéria 32 képet tartalmaz

A hagyományoknak megfelelően idén is megrendezte pályaorientációs tanévnyitóját a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara. A rendezvényre az iskolaigazgatókat, oktatási intézmények vezetőit és osztályfőnököket hívták meg azzal a céllal, hogy segítséget adjanak számukra, illetve rajtuk keresztül a fiataloknak és szüleiknek álmaik megvalósításában.

A rendezvényt Sipos Zsolt, a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára nyitotta meg.

- Hogyan tudunk szemléletet alakítani pályaorientációval? Lehet-e egyáltalán befolyásolni bármilyen irányba gyermeket, szülőt azért, hogy a gazdaság szerkezete, munkavállaló szerkezete egy picit jobban közelítsen a gazdasági szereplők elvárásaihoz? Hiszen erre vállalkoztunk több évtizeddel ezelőtt
— mondta Sipos Zsolt, a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára.

Ezen kérdések mentén igyekszik segíti az iparkamara immár 2007 óta a 7. és 8. osztályos diákok pályaválasztását. És bár az egyes rendezvények évről évre változatosabbak, a cél változatlan maradt: segíteni a közös gondolkodást a gyermekek, a szülők és pedagógusok között.

- A kamarának van egy olyan nagyszerű lehetősége, amely más szervezetnek talán nincs, valós munkakörnyezetben mutathatjuk be a gyermekek számára a foglalkozásokat. 2013-tól egy országos hálózat alakult ki a kamaráknál, most már minden megyében foglalkoznak pályaorientációval, mindenhol megtalálhatóak a pályaorientációs tanácsadók. Főképp osztályfőnöki órák, szülői értekezletek, céglátogatások, interaktív céglátogatások, vagy ahogy mi csináltuk néhány évvel ezelőtt a rendkívüli technika órák keretén belül. Rendezvényeket, mini börzéket szervezünk, vannak olyan évek amikor szakitábort szervezünk. Próbálunk törekedni az interaktivitásra
— nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak Bársony István, a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara vezető pályaorientációs tanácsadója.

A Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs tevékenységét segítik a gazdálkodó szervezetek, illetve a szakképzési centrumok is, amelyek felismerték ennek jelentőségét. Sőt, egyre nagyobb az igény erre, hiszen a fiataloktól pozitív visszajelzéseket kaptak.

A kamaszkor sajátosságaival persze az iskolák, az osztályfőnökök is találkoznak. Tudják, hogy nagyon nehéz megszólítani ezt a korosztályt, az iparkamara pályaválasztást segítő rendezvényei azonban ebben is áttörést tudtak elérni.

-  Nagyon nagy ötlet volt Bársony István részéről, hogy elvitte a gyermekeinket a különböző üzemekbe, gyárakba, a kórházba, a nyomdába. Minden olyan helyre ahová egyébként nem tudnának elmenni. Ezen kívül szervezett osztályfőnöki órákat, amelyet a gyerekeknek nagyon sikeresen tartott meg, sajátos humorával és tudásával kísérte a gyermekeket a pályaválasztás útján. Sokan ez alapján ismertek meg egy szakmát. Az utóbbi időben volt olyan is, hogy egy egészen kiváló tanuló gyermek, a beszélgetések alap mégis úgy döntött, hogy szakmát választ és abban akar tevékenykedni. Azt hiszem, hogy magától nem biztos, hogy ebbe az irányba terelődött volna.
— mondta stábunknak Tóthné Gondi Ildikó, a Magyar Ilona Általános Iskola intézményegység-vezetője. 

A fiatalokat és a szülőket szólítja meg idén már negyedik alkalommal a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs kiadványa, az Ágazati Kalauz. A nyomtatott és elektronikus formában is terjesztett tájékoztató füzet bemutatja az iskolatípusokat, az ágazati képzéseket, a szakmák ágazati besorolását és Bács-Kiskun vármegye összes középiskoláját a gimnáziumokkal együtt. Tartalmaz ugyanakkor egy pályaválasztási naptárt is, amely segít abban, hogy mikor, milyen feladatokat nem szabad elmulasztani a diáknak.

A rengeteg hasznos információt egy helyen tartalmazó kiadványt valamennyi intézménybe eljuttatják, de elektronikus formában is elérhető a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara honlapján.