Paprikáskrumplit és kókuszgolyót zsűrizett Sági Szilárd Kecskeméten

2025. 05. 16., 14:58
Sági Szilárd sztárchef zsűrizte pénteken a diákok paprikáskrumpliját a Kecskeméti EGYMI Juhar Utcai Tagintézményében, ahol első alkalommal rendezték meg a ,,Juharszirup" Gasztronómiai Főzőversenyt. A hagyományteremtő rendezvényre értelmileg akadályozott tanulók készségfejlesztő iskoláiból érkeztek 11-12. évfolyamos diákok, a cél pedig túlmutatott a csapatok versengésén.
A galéria 20 képet tartalmaz

„A legjobb illat a kenyéré, a legjobb íz a sóé, a legjobb szeretet a gyereké.” Ezzel a mottóval rendezte meg a Kecskeméti EGYMI Juhar Utcai Tagintézménye az országos ,,Juharszirup" Gasztronómiai Főzőversenyt. A rendezvényre Sopronból, Gyömrőről, Bajáról, Kiskunfélegyházáról, Tiszaföldvárról, Nyírbátorból, Tatabányáról, Kalocsáról és Mohácsról érkeztek négy fős csapatok, hogy összemérjék gasztronómiai felkészültségüket. Ez ugyanis része a diákok tananyagának is. A gyerekek tanulnak különböző házimunkákat. Elsajátíthatják a főzésen kívül a takarítást, a mosást is, mindazt, ami szükséges az önálló életvitelhez.

Tóth Marianna tagintézményigazgató elmondta, Sándor Anikó kolléganője ötlete volt a verseny megrendezése, szerették volna ugyanis megmutatni, mi mindent tanultak gyerekeik a konyhában. Az ország tíz, értelmileg akadályozott tanulók nevelését-oktatását ellátó készségfejlesztő iskoláját hívták meg a versenyre. Közülük nyolc intézményből érkeztek ma 11-12. évfolyamos diákok, hogy összemérjék főző tudományukat.

A csapatoknak egy viszonylag egyszerű menüt kellett összeállítaniuk. Hagyományos paprikás krumplit készítettek, a desszert pedig kókuszgolyót, illetve gyümölcssaláta volt. Az alapanyagokat szponzorok biztosították.

A tálaláshoz szükséges kellékekről a csapatok gondoskodtak, öröm volt nézni a kreatív asztaldíszeket, terítéseket. Több intézmény saját készítésű kerámiákat is felhasznált a tálaláshoz. A csapatok munkáját Homoki Márta főigazgató gyógypedagógus, Sági Szilárd sztárchef és Valkai Zoltán, a Varga tanya étteremtulajdonosa értékelte. Az ízek mellett a legszebb munkaruhát és a terítést is díjazták. Bár a hangulatot nem lehet zsűrizni, Sági Szilárdot leginkább az nyűgözte le.

– Az elején még csak ökölpacsiztunk, látszott, hogy izgulnak picit, 15 perc után pedig már jött az ölelkezés. Rengeteg közös fotót készítettünk. Azt látom, hogy mindenki nagyon lelkes volt, és nagyon jól is érezte magát. Teljesen elmúlt a kezdeti izgalom, úgyhogy szerintem elérte a célját ez a foglalkozás
— nyilatkozta Sági Szilárd sztárchef.

Itt ugyanis nem a versenyzés volt a legfőbb cél, hanem az, hogy a gyerekek megtapasztalják a csapatmunkával együtt járó sikerélményt. Ismerjék meg egymást, és töltsenek el együtt egy vidám napot. A szervezők reményei szerint ezzel támogatják a fogyatékkal élők beilleszkedését a társadalomba. Mivel az első ,,Juharszirup" Gasztronómiai Főzőverseny fantasztikusan sikerült, jövőre biztosan lesz folytatása.

Fotó: Csontos Szimonetta