Paprikáskrumplit és kókuszgolyót zsűrizett Sági Szilárd Kecskeméten

„A legjobb illat a kenyéré, a legjobb íz a sóé, a legjobb szeretet a gyereké.” Ezzel a mottóval rendezte meg a Kecskeméti EGYMI Juhar Utcai Tagintézménye az országos ,,Juharszirup" Gasztronómiai Főzőversenyt. A rendezvényre Sopronból, Gyömrőről, Bajáról, Kiskunfélegyházáról, Tiszaföldvárról, Nyírbátorból, Tatabányáról, Kalocsáról és Mohácsról érkeztek négy fős csapatok, hogy összemérjék gasztronómiai felkészültségüket. Ez ugyanis része a diákok tananyagának is. A gyerekek tanulnak különböző házimunkákat. Elsajátíthatják a főzésen kívül a takarítást, a mosást is, mindazt, ami szükséges az önálló életvitelhez.

Tóth Marianna tagintézményigazgató elmondta, Sándor Anikó kolléganője ötlete volt a verseny megrendezése, szerették volna ugyanis megmutatni, mi mindent tanultak gyerekeik a konyhában. Az ország tíz, értelmileg akadályozott tanulók nevelését-oktatását ellátó készségfejlesztő iskoláját hívták meg a versenyre. Közülük nyolc intézményből érkeztek ma 11-12. évfolyamos diákok, hogy összemérjék főző tudományukat.

A csapatoknak egy viszonylag egyszerű menüt kellett összeállítaniuk. Hagyományos paprikás krumplit készítettek, a desszert pedig kókuszgolyót, illetve gyümölcssaláta volt. Az alapanyagokat szponzorok biztosították.

A tálaláshoz szükséges kellékekről a csapatok gondoskodtak, öröm volt nézni a kreatív asztaldíszeket, terítéseket. Több intézmény saját készítésű kerámiákat is felhasznált a tálaláshoz. A csapatok munkáját Homoki Márta főigazgató gyógypedagógus, Sági Szilárd sztárchef és Valkai Zoltán, a Varga tanya étteremtulajdonosa értékelte. Az ízek mellett a legszebb munkaruhát és a terítést is díjazták. Bár a hangulatot nem lehet zsűrizni, Sági Szilárdot leginkább az nyűgözte le.

Itt ugyanis nem a versenyzés volt a legfőbb cél, hanem az, hogy a gyerekek megtapasztalják a csapatmunkával együtt járó sikerélményt. Ismerjék meg egymást, és töltsenek el együtt egy vidám napot. A szervezők reményei szerint ezzel támogatják a fogyatékkal élők beilleszkedését a társadalomba. Mivel az első ,,Juharszirup" Gasztronómiai Főzőverseny fantasztikusan sikerült, jövőre biztosan lesz folytatása.
Fotó: Csontos Szimonetta
