Pulay Domonkos, az EWTN katolikus televízió műsorvezetője tartott előadást Kecskeméten

2023. 02. 23., 11:26
Pulay Domonkos szerkesztő-riporter, az EWTN katolikus televízió fiatal műsorvezetője tartott előadást szerda este Kecskeméten a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) helyi csoportja szervezésében. Lendületes előadásában az evangelizáció médiában való lehetőségeit vette számba a magvető szentírási példázatán keresztül.
Fotó: Borda Máté
A galéria 18 képet tartalmaz

A főplébánia Lestár téri közösségi házának nagytermében dr. Berényi Tivadar orvos, a KÉSZ kecskeméti csoportjának új elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, felvázolva az idei évre tervezett programokat, eseményeket.

Dr. Berényi Tivadar aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos, a KÉSZ kecskeméti csoportjának új elnöke

Az előadót dr. Hajdu Edit, a helyi KÉSZ elnökségi tagja, országos küldöttje mutatta be röviden. Mint mondta, a 23 éves fiatalember egy kilenc gyermekes keresztény család legkisebb sarja, jelenleg a Corvinus Egyetem nemzetközi kapcsolatok szakos hallgatója, emellett az EWTN katolikus televízió népszerű műsorvezetője. Írországban és az Egyesült Államokban szerzett tapasztalatokat, külföldi menyasszonyával hamarosan összeházasodnak és Magyarországon fognak élni.

Dr. Hajdu Edit kertészmérnök, mezőgazdasági genetikus szakmérnök, szőlőnemesítő, a helyi KÉSZ elnökségi tagja és országos küldöttje

Pulay Domonkos előadásában a magvető jézusi példázatán keresztül mutatta be az evangelizáció szereplőit és menetét.

A vetésnél megkülönböztette a szórva vetést, a sorba vetést és a szemenkénti vetést. A szórva vetés a legszemélytelenebb forma, a médián keresztüli evangelizáció a legtöbbször ennek felel meg. A sorba vetésnél már valamilyen célcsoport vagy szempont szerint kötöttebb a folyamat, ide tartozik például a Házasság hete és hasonló rendezvények. Végül a szemenkénti vetés a legszemélyesebb, maga Jézus is leginkább ezt gyakorolta földi élete során. Itt szívtől szívig hatol az üzenet, vagyis az evangélium - idézte az előadó Szent John Henry Newman 19. századi angol teológust, bíborost.

A magvető példázatában Jézus több lehetőséget különböztet meg arra vonatkozóan, hogy mi lesz a sorsa a magnak, vagyis mennyire sikeres az örömhír terjesztése. Ezt Pulay Domonkos a következő ábrán szemléltette és gondolta tovább:

A médiában dolgozóknak különösen figyelniük kell arra, hogy ne "saját magukat közvetítsék", hanem Jézus Krisztust. "Ezért is tekintem példaképemnek Szent Józsefet és Keresztelő Szent Jánost, akik a háttérbe léptek és maguk helyett Krisztusra mutattak" - mondta a fiatal médiaszakember.

Pulay Domonkos hangsúlyozta, hogy bár az üzenet 2.000 éve változatlan, a közvetítésének a formája folyamatosan alakul, változik. Meg kell találni a mai médiaviszonyoknak megfelelő formát, a hagyományos médiumok mellett a közösségi médiafelületekkel is ügyesen kell bánni. Ezzel együtt a legfontosabb továbbra is a szemenkénti vetés, vagyis a személyes megszólítás.

Az előadás után több kérdés, hozzászólás is elhangzott, többek között a média gyerekekre gyakorolt káros hatásairól és a budapesti és vidéki szellemi élet közötti különbségekről. Kérdésre válaszolva Pulay Domonkos arra is kitért, hogy az EWTN katolikus televízió sem az egyháztól, sem a kormánytól nem kap közvetlen támogatást, kizárólag a nézők adományaiból tartja fenn magát. Ez nagyfokú függetlenséget és szabadságot jelent, ugyanakkor az anyagi lehetőségeiket is meghatározza - mutatott rá.

Pulay Domonkos a Kecskeméti Televíziónak is interjút adott, az ebből készül anyagot a ma esti híradóban láthatják.

A KÉSZ kecskeméti csoportja minden hónap utolsó szerdáján várja előadásokra az érdeklődőket a Lestár téri közösségi házban. Osztie Zoltán atya, a KÉSZ volt elnöke korábbi előadásáról szóló beszámolónkat itt olvashatja el.