Rangos nemzetközi felkérést kapott Polyák Zsuzsanna

2024. 03. 04., 19:45
A Zeneakadémia nagyhírű nemzetközi zenepedagógiai műhelye, a Kodály Intézet tudományos munkatársa, tanára a Nemzetközi Kodály Társaság alelnöke lett. Polyák Zsuzsanna a testület rendkívüli, online közgyűlésén egyhangú szavazással kapta meg az igen megtisztelő felkérést.
Fotó: Fejér Gábor

A Nemzetközi Kodály Társaság (IKS) 1975-ben alakult meg Kecskeméten azzal a céllal, hogy a Kodály Zoltán nevéhez kapcsolódó zenepedagógiai módszereket hathatósan és céltudatosan terjessze. A szervezet fórumot ad mindazok számára, akik a magyar mester zeneszerzői, tudományos és pedagógiai elgondolásainak szellemében munkálkodnak. Feladatának tekinti a különböző nemzetek zeneoktatási tevékenységének segítését és támogatását. Ennek érdekében konferenciákat szerveznek, a legeredményesebb kísérletek és módszerek tapasztalatait kiadványokban teszik közzé, és kétévenként megrendezik a Nemzetközi Kodály Szimpóziumot az énekpedagógia elméleti és gyakorlati kérdéseinek megvitatására. A társaság napjainkban már közel 50 országban működik, biztosít fórumot mindazoknak, akik a magyar zeneszerző, tudós és pedagógus szellemiségét ápolják.

A testület irányításában két alelnök vesz részt, egyikük azonban tavaly lemondott. Dr. Nemes László Norbert, a kecskeméti Kodály Intézet korábbi igazgatója 2023 szeptembere óta a holland nemzeti ifjúsági kórusokat működtető Vocaal Talent Nederland szervezet egyik művészeti vezetője, emellett részmunkaidőben a hágai Királyi Zeneakadémia tanára. Új feladatai miatt nemcsak a Kodály Intézetben végzett több mint 20 éves oktatói és 15 éves sikeres vezetői munkáját fejezte be, de 2023 októberében megvált a Nemzetközi Kodály Társaság alelnöki tisztétől is. Az IKS elnöksége a következő, 2025-ben esedékes rendes választásokig Polyák Zsuzsannát, a Kodály Intézet tudományos munkatársát, tanárát nevezte ki a társaság új alelnökévé, döntésüket a napokban az IKS rendkívüli közgyűlése is jóváhagyta.

Polyák Zsuzsanna magyar nyelv és irodalom, valamint informatikus-könyvtáros szakon végzett az ELTE Bölcsészettudományi Karán, mellette japán nyelv és kultúra tanulmányokat is folytatott. 2023-ban summa cum laude minősítéssel védte meg PhD-dolgozatát az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Neveléstudományi Doktori Iskola Elméleti-Történeti Pedagógia Programjában, ahol kutatási témája a Nemzetközi Kodály Társaság története 1975-től napjainkig volt. 2004 óta a Zeneakadémia Kodály Intézetében, valamint Tanárképzési Tanszékén dolgozik és tanít. Oktatói munkája mellett jelenleg dr. Ittzés Mihály hagyatékának feldolgozását végzi, valamint részt vesz a jövő nyáron Kecskeméten tartandó Nemzetközi Kodály Szimpózium előkészületeiben, amelyen megünneplik majd a Zeneakadémia alapításának 150. és a Kodály Intézet megnyitásának 50. évfordulóját.

– Ez a kinevezés számomra egy nagyon nagy megtiszteltetés – mondta Polyák Zsuzsanna. – A doktori disszertációmat az IKS történetéről írtam, azaz az elmúlt 6-7 évet a társaság múltjának kutatásával töltöttem, épp ezért elkötelezett vagyok a szervezet léte, munkája iránt. Őszintén meglepődtem, amikor a felkérésről értesítettek, de nagyon jól esett, hogy az általam nagyra becsült elnökség rám gondolt.

Polyák Zsuzsanna neves elődök munkáját folytatja, hiszen korábban a Nemzetközi Kodály Társaság alelnöke volt többek között dr. Ittzés Mihály Szabolcsi Bence-díjas zenetudós, az MMA rendes tagja és Vikár László Széchenyi-díjas zenetudós, folklorista, Kodály Zoltán tanítványa, illetve a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézetének két korábbi igazgatója: Erdei Péter Liszt- és Bartók–Pásztory-díjaskarnagy és dr. Nemes László Norbert Bartók–Pásztory- és Artisjus-díjas karnagy.

– Az elnökség tagjaival a kinevezésem óta személyesen még nem egyeztettünk, a héten lesz majd az első közös megbeszélésünk, de a legfontosabb feladatom a jövő évi Nemzetközi Kodály Szimpóziumhoz kötődik majd, az esemény szervezői – a Kodály Intézet, Kecskemét városa és a Zeneakadémia – és az IKS között leszek összekötő kapocs. Természetesen részt kell majd vennem a társaság programjainak szervezésében, a beérkező kérdésekkel, igényekkel kell majd foglalkoznom, az ösztöndíjak odaítélésének előkészítési munkálatait kell segítenem, kapcsolatot ápolni a Magyar Kodály Társasággal és más szervezetekkel, és képviselni a társaságot magyarországi programokon, így például szerdán a Kodály Zoltán halálára emlékező koszorúzáson is ott leszek Kodály sírjánál – összegezte jövőbeni feladatait Polyák Zsuzsanna.