Címke: Kodály Intézet
Keresés
Dátum választó
Rendezés
1917 találat
2024.04.30

MÚZSA (2024. április 30.) A Kodály Intézet Vegyeskarának hangversenye a Barátok templomában

Április 27-én este a Kodály Intézet hallgatóiból álló vegyeskar adott hangversenyt a Barátok templomában. A zenetörténet több száz éves klasszikus darabjai, Haydn és Brahms mellett kortárs szerzők, Kodály Zoltán, Kocsár Miklós és a norvég Kim André Arnesen műveit is műsorba válogatta a kórust már öt éve irányító dr. Fűri Anna karnagy, a Zeneakadémia Kodály Intézetének tanára.
2024.04.12

A világ legjobb felsőoktatási intézményei között a Zeneakadémia

Nemzetközi téren is kiemelkedőnek számít a Kodály Intézetben zajló tudományos tevékenység. A kecskeméti zenepedagógiai műhelyben folyó magas színvonalú szakmai munka is hozzájárult ahhoz, hogy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jelentősen előrelépett az egyik legismertebb felsőoktatási rangsor, a brit Quacquarelli Symond (QS) 2024-as szakterületi világranglistáján, az előadó-művészeti kategóriában elfoglalt 22. helyezésével a magyar felsőoktatási intézmények közül a legmagasabb pozícióban található.
2024.04.10

Dr. Polyák Zsuzsanna a Nemzetközi Kodály Társaság új alelnöke volt a Múzsa vendége

A Kodály Intézet tudományos munkatársa, tanára a Nemzetközi Kodály Társaság alelnöke lett. Polyák Zsuzsanna egyhangú szavazással kapta meg a megtisztelő felkérést. Polyák Zsuzsanna neves elődök munkáját folytatja, hiszen korábban a Nemzetközi Kodály Társaság alelnöke volt többek között dr. Ittzés Mihály Szabolcsi Bence-díjas zenetudós, az MMA rendes tagja és Vikár László Széchenyi-díjas zenetudós, folklorista, Kodály Zoltán tanítványa, illetve a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézetének két korábbi igazgatója: Erdei Péter Liszt- és Bartók–Pásztory-díjaskarnagy és dr. Nemes László Norbert Bartók–Pásztory- és Artisjus-díjas karnagy.
2024.03.28

Rangos elismerést kapott a Kodály Intézet vezette nemzetközi projekt

A Tempus Közalapítvány Erasmus+ Kiválósági Díjjal jutalmazta a PRESTO nevű nemzetközi projektet, amelynek keretében a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete – mint a konzorcium vezetője – és külföldi partnerei a hatékony zenei távoktatást segítő módszertani anyagok gazdag választékát hozták létre gyakorló pedagógusok számára. A 2023-ban zárult program korábban kimagasló uniós értékelést kapott, ennek köszönhető a napokban odaítélt rangos elismerés.
2024.03.28

Rangos elismerést kapott a Kodály Intézet

A Tempus Közalapítvány Erasmus+ Kiválósági Díjjal jutalmazta a PRESTO nevű nemzetközi projektet, amelynek keretében a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete – mint a konzorcium vezetője – és külföldi partnerei a hatékony zenei távoktatást segítő módszertani anyagok gazdag választékát hozták létre gyakorló pedagógusok számára.
2024.03.26

Muzsikusnak készülő fiatalok ünnepelték neves elődeiket

A Bach Mindenkinek Fesztivál kecskeméti zárókoncertjét – amely egyúttal a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál első felének utolsó komolyzenei eseménye volt – hétfő este tartották meg az evangélikus templomban. A Korál és népdal / Bach és Kodály címmel szervezett hangversenyen a Zeneakadémia Egyházzene Tanszéke és Kodály Intézete hallgatói és tanárai Johann Sebastian Bach és kortársai, valamint Kodály Zoltán orgonaműveit, vokális és hangszeres kompozícióit szólaltatták meg. Az est előadói születésnapja apropóján Bartók Béláról is megemlékeztek.
2024.03.04

Rangos nemzetközi felkérést kapott Polyák Zsuzsanna

A Zeneakadémia nagyhírű nemzetközi zenepedagógiai műhelye, a Kodály Intézet tudományos munkatársa, tanára a Nemzetközi Kodály Társaság alelnöke lett. Polyák Zsuzsanna a testület rendkívüli, online közgyűlésén egyhangú szavazással kapta meg az igen megtisztelő felkérést.
2024.02.25

Ismét fergeteges sikert hozott a Kórusok Téli Éjszakája

A kórusmuzsikát kedvelők egyik legnagyobb zarándokünnepét, az immár több éves hagyománnyal bíró Kórusok Téli Éjszakáját szombat este rendezték meg Budapesten. Az elmúlt évhez hasonlóan ezúttal is a Magyar Zene Háza adott otthont a különleges programnak. S mint tavaly, úgy idén is nagy ünneplésben részesültek a kórusünnep kecskeméti résztvevői. A Kecskeméti Cantus Nobilis Kórus és a Kodály Intézet kamaraformációja, a Tulipán együttes minikoncertjeit óriási érdeklődés kísérte, az énekesek valamennyi fellépésük után vastapsot kaptak.
2023.12.15

Kodály Zoltánra emlékeztek születésének 141. évfordulóján

Megemlékezésre és koszorúzásra várta a kecskemétieket az önkormányzat Kodály Zoltán születésének 141. évfordulója alkalmából. A Psalmus Hungaricus Emlékműnél a Kodály Intézet kamarakórusa előadással tisztelgett a XX. század egyik legnagyobb hatású zeneszerzője, zenepedagógusa és népzenekutatója előtt.
2023.11.09

Zeneművekkel az élet és a halál útján

Kortárs zenei workshopot és koncertet tartottak szerda este a Kodály Intézetben. Az est során a Rajk Judit, Kéringer László és Zétényi Tamás alkotta Trio Passacaglia egyfajta zenei utazáson vitte végig a hallgatókat. Előbb a gregoriántól a barokkig terjedő időszak komponistáinak életigenlő művei hangoztak el előadásukban, azután Tornyai Péter zeneszerző beszélt Passacaglia della morte című új kantátája születésének hátteréről – elképzeléseinek szemléltetésére az intézet diákjait is segítségül hívta. Végül a workshop keretében a kamaraegyüttes a szenvedés és a halál értelmét kutató művet is megszólaltatta.
2023.09.29

A Kodály Intézet új és korábbi igazgatója volt a Múzsa vendége

Szeptember 1-től Rajk Judit, a Zeneakadémia docense lett a kecskeméti Kodály Intézet igazgatója. Elődje dr. Nemes László Norbert, aki 20 évig volt oktatója és 15 évig igazgatója az intézménynek, Hollandiában folytatja pályafutását. A Múzsa keddi adásában mindkét művész beszélt terveiről, de szóba került az intézet folyamatban lévő felújítása, valamint az újra nagyobb létszámban megjelenő külföldi hallgatók jelentősége is.
2023.06.30

A Sixtusi Kápolna Kórusa is fellép az idei Kodály Fesztiválon

A kórusok állnak az idén július 10. és 16. között megrendezendő Kodály Nemzetközi Művészeti Fesztivál középpontjában. A külföldi előadókat is felvonultató koncertsorozatra Görögországból és a felvidéki Galántáról is érkeznek kórusok, a legnevesebb vendégegyüttes azonban kétségkívül a vatikáni Sixtusi Kápolna Kórusa, mely a Nagytemplomban ad hangversenyt július 12-én 20.00 órától. A fesztivál programját péntek délelőtt ismertették a Romkertben megtartott sajtótájékoztatón.
2023.04.29

Emlékezetes koncertet adott a Kodály Intézet kórusa

Változatos programot állított össze péntek kora esti hangversenyére a Kecskeméti Kodály Intézet kórusa. A Fűri Anna vezette együttes egyházi témájú darabokat szólaltatott meg, a koncerten Poulenc és Rheinberger népszerű kompozíciói mellett több kortárs magyar kórusmű is felcsendült. A megjelent zeneszeretők örömére nemcsak a műsor-összeállítás volt tudatos és igényes, a karnagyuk tiszta és érthető mozdulataira maximálisan odafigyelő fiatal diákok énekét is csak dicsérettel lehet illetni, méltán kaptak vastapsot.
2023.03.20

A lovagkereszttel kitüntetett dr. Kéri Laura Zita volt a vendégünk

A március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett dr. Kéri Laura Zita volt a vendégünk a KTV Kiemelő című műsorának hétfő esti adásában. A kecskeméti Kodály Intézet igazgatóhelyettesét pályájáról, a pandémia oktatást átalakító hatásairól és a Kodály Intézet jelenleg zajló nagyszabású felújításáról, bővítéséről is kérdeztük.