Lakó-pihenő övezetté vált Rendőrfalu

2023. 07. 06., 15:12
Július 4-től lakó-pihenőövezetté vált Rendőrfalu. A területen megszűnt az egyes utak elsőbbsége, minden kereszteződés egyenrangúvá vált és a legnagyobb közlekedési sebesség csak 20km/h lehet. A városrészben közel 250 táblát kell lecserélni, vagy kihelyezni.

Elkezdődött és folyamatos az új forgalmi rendnek megfelelő táblák kihelyezése Rendőrfaluban. A városrészben lecserélik az elsőbbségadás kötelező táblákat és az egyenrangú útkereszteződésre, ezáltal a jobbkéz-szabályra figyelmeztető táblákat raknak ki. Rendőrfalu területe a közgyűlés döntése értelmében július 4-től lakó-pihenőövezetté vált. Többek között 20 km/h-s sebességkorlátozás lépett életbe. Közel 250 tábla cseréjét kell elvégezni.

– Különféle kérdéseket tettünk fel az itt lakóknak, hogy szeretnék-e, ha lakó-pihenő övezet lenne Rendőrfalu, és a feldolgozott adatlapok alapján a válaszadók 95 százaléka kérte, hogy szeretné. Bízom benne, hogy ezt az itteni lakosok örömmel fogadják - mondta Lévai Jánosné, önkormányzati képviselő.

Lévai Jánosné elmondta, a változásra azért volt szükség, mert az iparterületek és a piac felől érkezők egérútnak használták a kis utcákat, amelyeken gyakran nem megfelelő sebességgel közlekedtek. A városrészbe pedig egyre több kisgyermekes család költözik, ami a telekbeépíthetőségnek is köszönhető.

– Körülbelül két év után odáig jutott, hogy a beépítési százalékot 5 százalékkal sikerült megemelni, tehát jelenleg, aki itt lakik, itt szeretne vásárolni telket, vagy lebont egy régi házat, akkor 35 százalék a beépíthetőség. Ennek nagyon örültek a családok - emelte ki Lévai Jánosné.

A teljes lakó-pihenőövezeten belül tehát 20 km/h a  megengedett sebesség, ami az eddigi 50–hez képest markáns változás. De mindezt a városrészben élő idősek, a játszótérre igyekvő kismamák és gyermekek biztonsága érdekében vezették be. Illetve azért, hogy Rendőrfalu mindennapi közlekedése élhetőbb legyen.