Rendőrök és vadászok megállapodása megyénkben

KÖZLEMÉNY
2023. 03. 26., 16:44
A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság, az Országos Magyar Vadászkamara Bács-Kiskun Vármegyei Területi Szervezete és a Bács-Kiskun Vármegyei Vadászszövetség képviselői a főkapitányság épületében írták alá a dokumentumot.

A vármegyei rendőr-főkapitányság minden munkatársa elkötelezetten dolgozik a jogsértések megelőzése, megakadályozása érdekében minden szakterületen. Így fontosnak tartjuk a környezet- és természetvédelmet, valamint az állatok védelmét is. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy a megyei bűnmegelőzési szakemberek a közelmúltban egy több megyére kiterjedő – a Tiszától a Balatonig címet viselő – kampányban vettek részt, amelyben a környezet-, a természet- és az állatvédelem kapott fő szerepet. A rendőrök a projekt keretében örökbe fogadtak egy vadasparkban élő szurikátát.

Természetesen a mesterséges körülmények között élő állatok mellett fontos a természetes környezetükben fellelhető állatok védelme is, a vadállomány óvása, az ezzel összefüggő jogsértések – jogosulatlan vadászat, orvvadászat – megelőzése. Ehhez szorosan kapcsolódik a vadászat gyakorlásához szükséges feltételek biztosítása, a lőfegyverek megszerzésére, tartására, kezelésére vonatkozó szabályok szigorú betartása, hiszen a vadászok egyik feladata a mezőn, erdeinkben élő állatok védelme, a szaporulat kezelése és megóvása.

A témával összefüggésben nélkülözhetetlen a társadalmi és szakmai összefogás, ezért a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság 2023. március 21-én háromoldalú szerződést kötött az országos vadászkamarával és a megyei vadászszövetséggel a fenti célok megvalósítása érdekében.

A szerződés aláírói vallják, hogy az együttműködésükben rejlő lehetőségek kiaknázása hatékonyabban szolgálja a jogszabályok betartását, a vadászattal összefüggő jogsértő cselekmények megelőzését, felfedését, visszaszorítását, valamint a környezet és a természet védelmét, illetve a határrendészeti feladatok ellátását.

A szerződést aláírták:

  • Dr. Gulyás Zsolt r. dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője
  • Koczka Zoltán, az Országos Magyar Vadászkamara Bács-Kiskun Vármegyei Területi Szervezetének elnöke
  • Dr. Szigethy Béla, a Bács-Kiskun Vármegyei Vadászszövetség fővadásza, a vármegyei vadászkamara sportvadász alelnöke.
1