Rózsába borul Kecskemét

2023. 03. 28., 17:09
A belváros számos területén lett rózsásabb a virágágyások helyzete, ráadásul szó szerint. A Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. munkatársai ősszel és a napokban is azon dolgoztak, hogy elültessenek kétezer tő szárazságtűrő növényt. A nagyszabású felvirágoztatásról sajtótájékoztatón számoltak be részletesen.
Fotó: Harkai György
A galéria 10 képet tartalmaz

Egyre rózsásabb lesz a helyzet a hírös városban. Tavaly ősszel már mintegy 1300 tő rózsát ültettek el a városi közterületeken a szakemberek. Akkor többek között a főtéri ágyásoknál, a Városháza és a Nagytemplom között, a Dobó körúton és a Kisfaludy utcában, illetve a Kápolna utcában folyt a munka. A második ütemben pedig a Kossuth tér, Szabadság tér, és Petőfi Sándor utcai körforgalomhoz került a növényekből.

A város klímaváltozáshoz történő alkalmazkodásáról és a rózsák telepítéséről ma kora délután sajtótájékoztatón számolt be Boros Gábor, a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. ügyvezetője és Győri András, főkertész.

– Egy-egy ilyen főtéri virágágyás nagyjából egy rózsafajtából fog állni, azért a legfrekventáltabb helyeken kiegészítettük egynyári növényekkel, és bízom abban, hogy elnyeri majd mindenki tetszését. Akár már idén májusban-júniusban is látható lesz ennek a munkának az eredménye - mondta a főkertész.

A szárazságtűrő rózsafajták nagy fajtaválasztékkal rendelkeznek, gyakorlatilag minden betegséggel szemben ellenállóak és a metszésük is egyszerű.

–Nem csak szárazságtűrők, de szinte egész évben virágozni fognak. Természetesen ezeket is gondozni kell, és szükségük van megfelelő nedvességre. Eddig kézi locsolással történt a főtér gondozása, most pedig öntözőrendszereket telepítünk hozzá – emelte ki Boros Gábor, a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A rózsák tehát alkalmasak arra, hogy az egynyári növényeket leváltsák. Győri András elmondta, hogy a 36 ezer tő egynyáriból jelenleg 10 ezer helyett ültettek rózsát. Ez két ütemben összesen kétezer új rózsatövet jelent.

A főkertész hozzátette, hogy a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás mellett az is fontos, hogy a meglévő zöldfelületeket, az esztétikumot, városarculatot meg tudjuk őrizni. A főkertész a célkitűzések között említette az idős fák védelmét, a fakivágás minimalizálását, a csapadék helyben tartását például esőkertekkel vagy vízáteresztő parkoló-burkolatokkal, és az talajminőség javítását is az avarréteg meghagyásával.