Sportfórummal és sportági bemutatókkal ünnepelték a Magyar Sport Napját

2023. 05. 08., 09:10
Nagyszabású sportfórumot rendezett szombaton a Magyar Sport Napján a Kecskeméti Junior Sport Nonprofit Kft., a rendezvényen az edzéselméletről a sportdiagnosztikáról és a sportpszichológiáról hangzottak el előadások, valamint a Fair Play szelleméről hallhattak a résztvevők kerekasztal beszélgetést. A sportfórumon sportvezetők, szakemberek, sportolók és szüleik vettek részt. Délután a Kecskeméti Junior Sport Nonprofit Kft. által működtetett két szervezet, a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia és a Kecskeméti Sportiskola sportolóinak a bemutatója vonzotta a különböző sportágak után érdeklődőket.
Fotó: Garaczi János
A galéria 23 képet tartalmaz

– 1875. május 6-án rendezte meg a Magyar Athletikai Club az első nyilvános, szabadtéri atlétikai versenyét Budapesten, amely az első volt a kontinensen, talán az első lépés lehetett az újkori olimpiák megrendezéséhez. Ezután alakultak meg a különböző rangos egyesületek, az FTC, az UTE, az MTK, akik azóta is sportszervezetként lehetőséget biztosítanak a sportolásra – mondta bevezetőjében Ivkovicné Béres Tímea, a Kecskeméti Junior Sport Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Emlékeztetett arra, hogy a Deutsch Tamás által vezetett Sportegyesületek Országos Szövetsége volt a kezdeményezője, hogy ezen a napon sportosan ünnepeljünk együtt. Ő volt 2000-ben a sportminiszter, amikor ezt a jeles napot kitűzték a Magyar Sport Napjának. És ahogy ő is fogalmazott, Magyarország a sportban a legkiválóbb. Egy államtitkári tájékoztatón hangzott el:

Magyarország területileg a századik körül van a világon, a lakosságszámában a kilencvenedik körül, de a sporteredményekben a 13. helyen vagyunk. – Ebből is látszik, hogy Magyarországon micsoda erő a sport – fűzte hozzá.

Köszönetet mondott mindazoknak, akik az elmúlt években, a covid időszak alatt, a gazdasági válság idején a komoly akadályok ellenére életben tartották, sőt tovább fejlesztették a sportot.

Szava szerint nagyon nagy kitartásra, alázatra és kreativitásra volt szükség a nehéz időszakban, amelynek eredményeként a sport menedéket adott a fiataloknak, az utánpótlásnak.

Hangsúlyozta: a sport kiemelt ágazat Magyarországon, rengeteget fejlődött az elmúlt évtizedben. Szinte megduplázódott, de Kecskeméten elmondhatjuk, hogy megtriplázódott a sportolók száma. Óriásit fejlődtek a körülmények, az infrastruktúra a különböző sportfejlesztési pályázatok adta lehetőségeknek köszönhetően.

– Úgy látom a jövőben a fejlődés lehetősége a szakmai kompetencia, a sporttudományok alkalmazása, a diagnosztika, ezért is tartottam fontosnak, hogy ma nemcsak sporttal a pályákon és sportcipőben ünnepeljünk, hanem egy tematikus napot is szerveztünk
— indokolta a délelőtti előadások fontosságát.

Kiemelte az edzők felelősségét, hiszen a jövő bajnokai, a csiszolatlan gyémántok vannak a kezeik között, és nagyon fontos, hogy mit hoznak ki belőlük.

– Fontos, hogy ti, sportszakemberek folyamatosan fejlesszétek magatokat, hiszen példaképek vagytok mindannyian a tanítványok számára, és nem mindegy, hogy milyen példát mutatunk az életmódunkkal, nem mindegy, hogy milyen példát mutatunk sportszerűségünkkel, a szabályok betartásával a játékvezetők és az ellenfél tiszteletével – zárta köszöntőjét Ivkovicné Béres Tímea.

Az első előadást Havanecz Krisztián, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Edzéselméleti és Módszertani Kutató Központ doktorandusz oktatója és kutatója tartotta Edzéselmélet címmel. A komoly érdeklődés mellett, az edzéstervezés tudományos, de a sportolók adottságait, edzettségi állapotát figyelembe vevő munka fontosságáról beszélt.

A következő előadáson Tuza Kornélia, a sportdiagnosztika és a teljesítmény kapcsolatát elemezte, gyakorlati példán keresztül bemutatva az egyik diagnosztikai eszközt.

A sport és a Fair Play összefüggéséről egy kerekasztal beszélgetés színesítette a délelőtti programot. Jánosi István, a Kecskeméti Önkormányzat sportért felelős tanácsnoka, Wittmann Krisztián, válogatott kosárlabdázó, a KTE Duna Aszfalt NB I/A osztályú csapatának a csapatkapitánya, Fritz Ágnes, egykori kiváló röplabdázó, a Kecskeméti Sportiskola sportszakmai vezetője, valamint Ádám József, a Bács-Kiskun Megyei Kosárlabda Szövetség ügyvezetője, kiváló kosárlabda bíró szemléletesen, példákon keresztül beszélt a Fair Play fontosságáról a sportban.

Az Edzői Sportfórumot Lábadi Anett pszichológus előadása zárta, aki az edző, a sportoló és a szülő kapcsolatát boncolgatta szemléletes példákon keresztül. Hangsúlyozta, hogy mindhárom félnek egyformán fontos szerepe van abban, hogy egy fiatal stresszmentesen készüljön fel a versenyekre. Nagyon fontosnak nevezte az edzők kommunikációját a sportolókkal és a szülőkkel.

Délután a sportbemutatók idejére megteltek a sportolásra alkalmas helyszínek. A Mercedes-Benz Sport Akadémián a kosárlabda, a röplabda, a judo, a birkózás, az asztalitenisz és az ökölvívás edzéseit követhették figyelemmel az érdeklődők. A Mercedes-Benz Sport Akadémia parkolójában a jégkorongozók bemutatója mellett balesetmegelőzési program zajlott a rendőrség részvételével. A Messzi István Sportcsarnokban a kézilabda iránt érdeklődők tekinthették meg a sportági bemutatót, az Atlétikai Centrumban az atlétika, a tájfutás és a rögbi bemutatója vonzotta a látogatókat. Az úszók és a vízilabdázók bemutatója a Kecskeméti Fürdőben zajlott.