Sportmagazin: VIII. SZÉP Kihívás

2023. 05. 09., 13:23
Háromszáznál is többen ültek kerékpárra április 29-én, hogy letekerjék a SZÉP Kihívás három távja közül valamelyiket. A legnépszerűbb idén is a hagyományos, 200 kilométeres túra volt, de egyre többen próbálkoznak a 270 körüli távolság legyűrűsűvel is. A családok körében továbbra is nagyon népszerű a mini táv.
A galéria 40 képet tartalmaz

Nyolcadik alkalommal rendezték meg április 29-én a SZÉP Kihívást, az „alföldi bringások Balaton-körét”. A szlogen onnan ered, hogy a táv mindkét esetben 200 kilométer, csak itt nem a Balatont, hanem Kecskemétet tekerik körbe. De annyira nagy körbe, hogy a szervezők több frissítő- és ellenőrzőpontot is beiktatnak. Az évek folyamán aztán színesedett és bővült az esemény, most már három táv közül választhatnak a kerékpárosok.

– Alapvetően arra törekszünk a SZÉP Kihíváson, hogy szeretnénk minél több fiatalt „megfertőzni” a kerékpározás szeretetével, elterjeszteni a túrakerékpározást Kecskeméten és környékén. Ezért is szólítunk meg nem csak profi kerékpárosokat, hanem családokat is. Ezért van a mini távunk, ahova gyerekek is jönnek, idén a legfiatalabb bringásunk 5 éves volt - mondta Szépné Panda Tímea, az esemény szervezője.

A kerékpárosok három távon próbálhatták ki erejüket, kitartásukat. A legnépesebb mezőny a hagyományos SZÉP Kihívás 203 kilométeres távjának vágott neki, a legbátrabbakat 266 kilométer várta, a családok pedig 20 kilométert tekertek a gyermekekkel. Míg a nagyok Ágasegyháza felé vették az irányt, és Izsák után váltak szét, a kicsik Helvécia felé indultak.

– Helvéciára áttekertünk a családi távval, hiszen itt pont az a lényeg, hogy minél többször próbáljunk megállni. Fontos, hogy a legkisebb gyermekek tempójában haladjunk. Nagyon élvezik, mert a kicsiket előre szoktam hívni, a sorba, és nagyon nagy örömmel vezetik a csoportot. Idén egy 5 és egy 6 éves kicsi volt a vezetőnk. Ballószögben pihentünk kicsit, majd áttekertünk  Helvéciára, ahol épp majális volt, és kerékpárosokként csatlakoztunk a sport programhoz - emelte ki Szépné Panda Tímea.

A 305 induló közül 267-en választották a hosszútávok valamelyikét. Végül 253 fő teljesítette a Szép és Nagyon SZÉP kihívást, és mindössze egy bringás volt, aki a 12 órás szintidőn túl ért célba. Itt nincs tó, amit meg lehet kerülni, hegyek és folyók sincsenek, mégis több százan tekernek a több százon évről évre, akár fél napig is.

Mi a SZÉP Kihívás titka?

Dósai Molnár Szilvia, Szentes

– Azért jó rajta részt venni első körben, maga a táv. Hogy az ember 200 kilométert teker itt, az Alföldön, ami önmagában elég monoton. A másik az, hogy közel van hozzánk. Szentesi vagyok, és már ez már a harmadik év, hogy beértünk a 200 kilométeres távon. Nagyon szeretjük, mert egyrészt nagyon remek a szervezőgárda, korrektül tájékoztatnak minden egyes apró részletről, a frissítőpontok maximálisan felszereltek. Persze a legfontosabb maga a kerékpártúra, az, hogy társasággal teker az ember. Sokat tekerek a mindennapokban is, de csoportosan tekerni azért egészen más. Olyan feelinget ad, ami vonzza az embert, aki szeret kerékpározni.

Nagy Richárd, Kecskemét

Az Alföldet mutatja be egy kicsit bővebben, miközben különböző településeket érintünk. OIyanokat is, amiket többen csak térképről ismernek, vagy szóban hallottak róla. Jómagam már ötödik alkalommal vettem részt ezen az eseményen, amióta országúti kerékpározom. Minden évben barátokkal, csapattársakkal szoktunk jönni. A tempó ilyenkor nincs meghatározva, mindenki a saját tudásának megfelelően teszi meg a távot. Van, aki gyorsabban, van, aki lassabban, a lényeg, hogy le legyen tekerve a kihívás.”

És amikor az ember letekeri a választott távot, beér a célba, nagy taps és rengeteg gratuláció fogadja. Ez persze még nem pótolja az elégetett kalóriát, így idén is nagy sikere volt a marhapörköltnek, amit a sikeres teljesítők kaptak az emléklap és a különleges emlékérem mellé. A SZÉP Kihívás az az esemény, ahol mindenki kap és ad is. Ennek része, hogy a szervezők minden évben felajánlják a regisztrációs díjból befolyó összeg egy részét. Idén a Kecskeméti EGYMI „Mosolygó Szemekért Alapítványát” támogatták 237 ezer forinttal, akik fejlesztőjátékokra és sportszerekre fordítják ezt az összeget.

– Az Alföldet mutatja be egy kicsit bővebben, miközben különböző településeket érintünk. OIyanokat is, amiket többen csak térképről ismernek, vagy szóban hallottak róla. Jómagam már ötödik alkalommal vettem részt ezen az eseményen, amióta országúti kerékpározom. Minden évben barátokkal, csapattársakkal szoktunk jönni. A tempó ilyenkor nincs meghatározva, mindenki a saját tudásának megfelelően teszi meg a távot. Van, aki gyorsabban, van, aki lassabban, a lényeg, hogy le legyen tekerve a kihívás.”

És amikor az ember letekeri a választott távot, beér a célba, nagy taps és rengeteg gratuláció fogadja. Ez persze még nem pótolja az elégetett kalóriát, így idén is nagy sikere volt a marhapörköltnek, amit a sikeres teljesítők kaptak az emléklap és a különleges emlékérem mellé.

Jótékonyság

A SZÉP Kihívás az az esemény, ahol mindenki kap és ad is. Ennek része, hogy a szervezők minden évben felajánlják a regisztrációs díjból befolyó összeg egy részét. Idén a Kecskeméti EGYMI „Mosolygó Szemekért Alapítványát” támogatták 237 ezer forinttal, akik fejlesztőjátékokra és sportszerekre fordítják ezt az összeget.