Szemereyné Pataki Klaudia elődást tartott a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

2022. 11. 29., 17:11
A digitalizáció szövi át a mindennapokat - mondta Szemereyné Pataki Klaudia a Helyi versenyképesség és digitális fejlesztések című workshopon, melyet ma (kedden) tartottak Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Településvezetők, közigazgatási szakemberek közösen arra keresték a választ, hogyan valósítható meg a digitális átállás a településeken. Kecskemét polgármestere a városban jól működő, innovatív gyakorlatokat ismertette a fórumon.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 13 képet tartalmaz

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a "Digitális kompetenciafejlesztés egy megyei város szintjén" címmel tartott előadást. A városvezető kiemelte: a digitális átállással kiemelten kell foglalkozni.

- A fejlődés egyik kulcsának azt tartom, ha intenzíven foglalkozunk a digitális átállással a közszolgáltatások területén - mondta Kecskemét polgármestere, aki két, Kecskeméten jól működő, innovatív területet emelt ki, mely a digitális átállást nagy mértékben elősegíti: a térfigyelő kamerarendszert és a térinformatikai rendszert. 

- A közbiztonsági kamerahálózat fejlesztése és a mögötte húzódó szakmai tartalom, amelyet a rendőrséggel és a városrendészekkel közösen végzünk, az egyik legnagyobb vívmányunk. A rendszer segíti a bűnmegelőzést, az illegális hulladéklerakás megelőzésében, vagy a közlekedési forgalomirányításban is fontos szerepe van. A másik fontos sajátos innovációnk pedig a térinformatikai rendszer - emelte ki Szemereyné Pataki Klaudia.

Kecskemét közbiztonságát több mint 400 kamera őrzi, amely jelentős lépés a digitális ellátás területén. Egy kamera 6 közrendőrt vált ki, mely nagy mértékben segíti a rendőrség munkáját. Kecskemét közigazgatási területe 320 négyzetkilométer, a város 200 ezer embert szolgál ki és lát el. Kecskemét előkelő helyet foglal el az élhető települések listáján. Az, hogy ez így maradjon, nagy kihívást jelent a városüzemeltetés, -fejlesztés és -tervezés szempontjából. A térinformatikai rendszer - melynek alapja a térképes Földrajzi Információs Rendszer – ebben hatékony segítséget nyújt a városnak. Szemereyné Pataki Klaudia elmondta: ennek a számítógépes informatikai rendszernek a segítségével zajlik többek között Kecskeméten a város zöldfelületi fejlesztése, de hasznos segítséget ad szakembereknek a közműtervezéseknél, a csapadékelvezetésnél is. A rendszer működik a polgármesteri hivatalban, a városüzemeltetésen és folyamatban van több terület bekapcsolása is.

A polgármester arról is beszélt, hogy az elmúlt 10 évben Kecskemét nagy fejlődésen ment és megy keresztül. Ez részben a város területén működő Mercedes-gyárnak is köszönhető. 

- Kecskeméten megvolt az a tudásbázis, az a szakképzettségi alap, amelyből a Mercedes táplálkozni tudott. A város fejlődéséhez a gyár jelenléte nagy mértekben hozzájárul, új munkahelyeket teremtett, mely meghaladja a 10 ezer főt - mondta Szemereyné Pataki Klaudia.

A polgármester hangsúlyozta, egy településnek különlegesnek, sajátosnak kell lennie, ezzel párhuzamosan pedig törekedni kell az egységre is.

A konferencián Dicső László, Alsómocsolád polgármestere, dr. Kelő Johanna, a Kunszentmiklósi Járási Hivatal volt vezetője, Rigó Balázs, Tata alpolgármestere, dr. habil Koltay Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem KPV Karának dékánhelyettese, prof. dr. Tózsa István, a Nemzeti Közigazgatási Egyetem intézményvezetője, valamint dr. habil Budai Balázs, az NKE ÁNTK egyetemi docense vett részt.

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a Kunszentmiklósi Járási Hivatal vezetője 2019. január 1-től dr. Felkert-Vér Irén; dr. Kelő Johanna 2019. március 7. óta nem tartozik a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal állományába.